Etusivu > Yhteiskunta > Valta ja asiakirjat

Valta ja asiakirjat

Olen viime aikoina lukenut kirjaa Political Pressure and the Archival Record, jossa on Liverpoolissa 2003 pidetyn seminaarin pohjalta julkaistuja artikkeleita. Niissä on monia mielenkiintoisia teemoja. Useimmat eivät kuitenkaan suomalaisittain tunnu kovin aktuelleilta. Tosin onhan meilläkin Stasin Rosenholz-kortistosta käyty keskustelu, jossa esiintyvät kaikki asiakirjoihin liittyvät keskeiset aiheet (hallinnon toiminnan turvaaminen, tarve valvoa valtaapitäviä asiakirjojen avulla,  tutkimuskäyttö,  toisaalta tarve suojata yksilöitä ja toisaalta yksilöiden oikeus luoda itse tulkintansa lähteistä),  mutta muuten täällä ollaan hieman eri tilanteessa. Meillä ei esimerkiksi kylmän sodan aikana tapahtunut, että venäläistutkijat olisivat penkoneet Itä-Karjalan sotilashallintoesikunnan arkistoa löytääkseen todisteita suomalaisten väärinkäytöksistä jatkosodassa ja käyttääkseen niitä poliittisesti  suomalaisia vastaan (olisipa mielenkiintoista tietää, miten suomalainen julkisuusperiaate olisi siitä selviytynyt). Tällaisia asioita pelättiin Saksassa – siitä on kirjassa Astrid M. Eckertin hyvä artikkeli. (Eckert toteaa, että ”asiakirjat olivat kustannustehokas ase yhteiskuntajärjestelmien välisessä konfliktissa”.)

Eniten jäin kuitenkin miettimään Chris Hurleyn kirjoituksia. Nekään eivät ole tosin aktuelleja, mutta kuvaavat kahta episodia Australiassa, jotka olisivat mahdollisia myös Suomessa. Molemmat tapahtumaketjut ovat monipolvisia, mutta lyhyesti niissä kävi suurin piirtein näin:

  1. Nordlingerin tapaus: v. 1988 hallitseva työväenpuolue valmistautui vaaleihin. Tässä vaiheessa hallitukselle kiusallinen Nordlinger-niminen virkamies erotettiin ja tämä toi asian julkisuuteen. Nordlinger väitti, ettei asiassa oltu menetelty oikein ja että tämä kävisi ilmi laadituista asiakirjoista. Kun Nordlinger vaati niitä nähtäväkseen, viranomaiset ilmoittivat, että asiakirjat oli hävitetty. Koska siihen ei oltu asianmukaista lupaa, Chris Hurley vaati tapahtuneesta Victorian osavaltion valtionarkistonhoitajana selvitystä. Tällaisessa tapauksessa viranomaiset tavallisesti ilmoittavat, että on tapahtunut virhe, joka ei tule toistumaan. Nyt Hurleyn annettiin ymmärtää, ettei asia oikeastaan hänelle kuulu. Kun Hurley oli itsepintainen, hänet lopuksi siirrettiin tehtävistään syrjään kuudeksi vuodeksi.
  2. Heinerin tapaus: v. 1989 Noel Heiner sai hallitukselta tehtäväkseen tutkia huostaanotettuihin lapsiin kohdistuneita väärinkäytöksiä. Vaalien jälkeen valta vaihtui ja asian oppositiossa esille tuonut henkilö sai vastuulleen saman instituution, jota Heiner oli tutkinut. ”Jotain tapahtui” (kuten Hurley toteaa) ja Heinerin kokoamat tiedot päätettiin hävittää. Tiedossa oli, että tulossa olisi oikeusjuttu, mutta sellaista ei vielä ollut vireillä. Arkistonhoitaja tutki asian ja hyväksyi asiakirjojen hävittämisen — ei tiedetä varmasti, kuinka paljon hän oli asiasta perillä. Tämä jälkeen australialaiset arkistoammattilaiset ovat verissä päin riidelleet siitä, minkälainen virhe tehtiin ja kuka sen teki. Monet ovat haluttomia syyttämään omaa kollegaa mistään, mutta Hurleyn mielestä arkistonhoitaja ei toiminut ammatillisesti niin kuin olisi pitänyt.

Tarinoilla on ainakin yksi opetus. Suomessa puhutaan arvostavasti asiakirjajulkisuudesta, mutta asiakirjajulkisuutta ei ole ilman asiakirjoja. Jos asiakirjoja ei saada talteen ja säilytetä asianmukaisesti, hallinnon avoimuus on vain sana. Selvitystä vaadittaessa voidaan levitellä käsiä ja todeta, ettei tästä seikasta ole asiakirjoja eikä sille voi mitään.

Mainokset
Kategoriat:Yhteiskunta
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: