Etusivu > Käsitteet, Sähköiset > Digitaaliset kuraattorit

Digitaaliset kuraattorit

Sähköisestä säilyttämisestä on puhuttu aina, mutta viime vuosina rinnalle on ilmestynyt uusi termi, digital curation. Elizabeth Yakel selittää tuoreessa artikkelissa, mistä siinä on kysymys. ”Digikuraattorit” (toivottavasti joku keksii paremman käännöksen) on hänen mukaansa uusi informaatioalan ammattiryhmä. Yakel sanoo, että termi on yleistymässä oleva nimitys erilaisista digitaalisista varannoista vastaaville informaatioalan ammattilaisille.

Digikuraattorin työtehtävät ovat enimmäkseen tuttuja. Uutta on kaksi asiaa. Ensiksikin se, ettei erilaisten aineistojen välille tehdä eroa: digital preservation, data curation, electronic records management ja digital asset management mahtuvat kaikki saman termin alle. Toinen uusi asia on painotus: digikuraattori ei pelkästään säilytä aineistoja, vaan pitää aktiivisesti huolta niiden riittävyydestä sekä nykyisten että tulevien käyttäjien tarpeisiin. Tähän saattaa liittyä myös datan päivittämistä ja täydentämistä.

Tässä on jotain järkeä. Kun bitit ovat olemassa, niiden hengissä pitäminen on melko lailla samanlaista puuhaa, olipa kysymys kirjasto-, arkisto- tai jostain muusta materiaalista. Toisaalta aineistojen käytön ja hallinnan osalta löytyy mielestäni myös paljon eroja. Yakel antaa sen käsityksen, että sähköisen arkistoinnin ammattilaiset ovat innolla mukana digital curation –kokouksissa. Hän on itsekin tunnettu arkistotieteilijä. Sekä artikkelista että Digital Curation Centren sivuista saa kuitenkin sen käsityksen, että digikaitsennan valtavirtaa on tällä hetkellä tieteellisen tutkimusdatan hallinta.

Mainokset
Kategoriat:Käsitteet, Sähköiset
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: