Etusivu > Sekalaista > Sota-arkisto siirtyy historiaan

Sota-arkisto siirtyy historiaan

Perjantaina vietettiin Sota-arkiston entisten ja nykyisten työntekijöiden kesken laitoksen jäähyväisjuhlaa. Ensi vuonna laitosta, tai sen tehtäviä jatkavaa erillistä organisaatiota, ei ole enää olemassa. Asiakkaat saavat samat palvelut samasta paikasta, mutta ne hoidetaan osana Kansallisarkiston toimintoja.

On tietysti haikeaa, kun puolustusvoimien ainoa vuodesta 1918 yhtäjaksoisesti samalla nimellä toiminut laitos lakkaa toimimasta. Silti ymmärrän hyvin ratkaisun syyt. Kun puolustushallinto kamppailee vähenevien resurssien kanssa ja keskittyy ydintehtäviinsä, arkistolla ei ole mahdollisuutta kehittää toimintaansa. Kuvaavaa on, että Sota-arkiston hakemistot saatiin vuosikausien yrittämisen jälkeen internetiin vasta äskettäin arkistolaitoksen avulla. Vaikka asiakkaista 95 % on puolustusvoimien ulkopuolelta ja asia oli Sota-arkistolle tärkeä, se ei puolustusvoimien prioriteeteissa koskaan noussut riittävän korkealle. Kun arkistolaitoksen tehtävä on sama kuin Sota-arkistolla, sekä arkisto että asiakkaat hyötyvät ratkaisusta.

Minun mieleeni Sota-arkisto jää paikkana, jossa oli asiantuntevia ja työlleen omistautuneita ihmisiä sekä innostunut ja ennakkoluuloton ilmapiiri. Hyvä esimerkki tästä on ns. isoisäpaketti, joka innovoitiin itsearviointia tehtäessä kolmisen vuotta sitten. Perusajatus oli yksinkertainen: kun suurin osa arkiston saamista tiedusteluista koskee yksittäisten henkilöiden vaiheita sodassa, ”tuotteistetaan” tämä palvelu: myydään valmista pakettia, jossa on henkilöhistorian keskeiset tiedot — ei pelkkiä asiakirjakopioita, vaan myös välineet niiden ymmärtämiseen. Ajatus on ollut onnistunut. Tuotteelle on ollut kysyntää enemmän kuin mihin Sota-arkisto on pystynyt vastaamaan. Vastaavaa palvelua on nyt alettu markkinoida ulkopuolisten toimesta. Lienee ainutlaatuista, että arkiston kehittämällä on kaupallista merkitystä.

Sodat niihin liittyvine asiakirjoineen ovat muutenkin ainutlaatuinen ilmiö. Virka-arkistot herättävät harvoin ihmisissä suuria intohimoja, mutta Sota-arkiston asiakirjat tekevät niin. Lähes jokaisella suomalaisella on henkilökohtaisesti tai omaisten kautta kontakti sotiin. Sotiin yhdistyy laaja inhimillisen elämän skaala: menetystä, tuskaa, vihaa, pelkoa, puutetta, julmuutta, uhrimieltä, velvollisuuden tuntoa, sankaruutta, kärsimystä, isänmaallisuutta, rohkeutta, teknistä kehitystä, äärimmäistä suunnitelmallisuutta ja sattumanoikkuja. Asiakirjat ovat suora linkki tähän kaikkeen. Ihminen harvoin silmin nähden liikuttuu nähdessään viranomaisen asiakirjan, mutta Sota-arkistossa näinkin saattaa käydä.

Aivan omanlaatuisensa ryhmä ovat myös asiakirjojen käyttäjät. Juhlassa olivat mukana myös ”Sota-arkiston ystävät”, ryhmä vapaaehtoisia, jotka ovat vuosikausia työskennelleet palkatta asiakirjojen säilyttämiseksi. Minusta on sääli, etteivät he ole saaneet kovin paljon julkista tunnustusta. Tällainen pyyteetön työ olisi sitä ansainnut.

Sotahistorian harrastajat ovat mielestäni arkistojen asiakkaina keskimääräistä innokkaampia ja fanaattisempia. Olisi mielenkiintoista panna pystyyn ”Social Web”-kokeilu, jossa käyttäjät itse tuottaisivat asiakirjoihin ja niiden kontekstiin liittyvää tietoa verkkoon toistensa käytettäväksi. Jos jossain tämä saattaisi onnistua, niin sotahistorian tutkijoiden ja harrastajien piirissä.

Kategoriat:Sekalaista
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: