Etusivu > Ammattilaiset > Keskustelu ja ideointi

Keskustelu ja ideointi

Alan suurimpia ongelmia on julkisen keskustelun puute. Kuvaavaa on, että kun arkistolaitoksen postituslistalla jokin aika sitten käytiin mielipiteen vaihtoa (montakohan vuotta edellisestä kerrasta on?), yksi keskustelijoista pyysi muutaman viestin jälkeen anteeksi ”häiriköintiään” ja vaipui hiljaisuuteen. On kuin jossain historiassa olisi edelleen vaikuttava traumaattinen kokemus, jossa suunsa avanneet on voimallisesti vaiennettu. En tiedä, mikä se voisi olla, tuskin kukaan muukaan. Ehkä kyse on ”häkki, banaani, apinat, kylmä vesi” –tarinan muunnelmasta. Lopputulos on joka tapauksessa, ettei julkista keskustelua käydä. Olen positiivisesti otettu kansalliskirjastolaisten Digitaalinen kirjasto -blogista. Vastaavanlaista on arkistomaailmassa vaikea kuvitella, ikävä kyllä. Yksityisesti ihmisillä on kyllä näkemyksiä ja mielipiteitä.

Minusta tämä on vaarallinen tilanne. On varmasti seikkoja, joista olisi tarpeen puhua. On suuria hankkeita ja visioita, joiden ei pitäisi mennä eteenpäin muuten kuin ammattikunnan perinpohjaisesti ruotimana, niin että niiden vahvuudet ja heikkoudet tulevat selviksi. On pienempiä epäkohtia ja asioita, joiden tulisi tulla yleisemmin huomatuksi. On hyviä ajatuksia, jotka voitaisiin toteuttaa. Nyt mitään tästä ei tapahdu. Onko meillä yksinkertaisesti varaa siihen, että valtaosa on hiljaa? Eikö se ole suunnatonta resurssien, kokemuksen ja älyn haaskausta? Pienestä ammattikunnasta pitäisi saada paljon irti.

Ilman keskustelua ideointi ja innostuskin jäävät vähäiseksi. Kuinka ollakaan, Helsingin Kauppakorkeakoulun innovaatiojohtamisen professori Liisa Välikangas kirjoittaa tänään Hesarin vieraskynässä:

Ideamarkkinat toimivat anna ja ota -periaatteella. Jos haluaa muiden innostuvan ideastaan, on se heitettävä heidän armoilleen. Keskusteluun osallistuvilla on eri intressit, ja ideat jalostuvat keskustelussa näiden intressien pohjalta. – – Toteutuneet ideat ovat monien ihmisten aikaan saamia tilkkutäkkejä, joissa ideoiden palaset yhdistyvät usein yllättävin, jopa nerokkain tavoin.

Kategoriat:Ammattilaiset
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: