Etusivu > Ammattilaiset > Ammatillisten yhdistysten roolista

Ammatillisten yhdistysten roolista

Opettamisen hyviä puolia on, että se pakottaa palaamaan joskus luettuihin teksteihin. Nyt teksti oli Anneli Sundqvistin Arkiv- och informationsvetenskap — Formering av en en vetenskaplig disciplin vuodelta 2005 (löytyy teoksesta Information, förvaltning och arkiv. En antologi, Härnösand: Landsarkivet i Härnösand). Sundqvistilla on miellyttävän kriittinen ja selväjärkinen suhtautumistapa ns. arkistotieteeseen, kuten ruotsalaisilla usein. Kaikin puolin hyvä katsaus, valitettavasti kielellä, jota keskiverto-opiskelija ei enää ole hanakka lukemaan.

Sundqvist kirjoittaa arkistokirjallisuuden kehityksestä Yhdysvalloissa ja Ruotsissa. Kehityskulku on ollut erilainen molemmissa. Karkealla pensselillä piirtäen on kuitenkin yhteistä, että historiantutkimuksesta on siirretty alan omiin kysymyksenasetteluihin, ensin vain kuvaten toimintaa, sitten kodifioiden parhaita käytäntöjä oppikirjoihin, ja lopuksi ryhtyen puhumaan niiden takana olevista ajatuksista.

Suomessa ollaan aika alussa. Oppikirjoja on tosin ilmestynyt. Arkistoteoreettisen keskustelunkin tilanne on ennen kuulumattoman hyvä; aktiivisten kirjoittajien laskemiseen tarvitaan enemmän kuin yksi sormi. Mutta ei vielä muutamakaan pääsky kesää tee.

Teoreettisemman keskustelun vähyyttä voi valittaa, mutta hämmästyttävämpää on ammattiyhteisön passivisuus muissakin suhteissa. Ammatillisten yhdistysten roolina on meillä sopeuttaa jäseniä toimintaympäristöön, ei vaikuttaa siihen. Yhdistykset tarjoavat jäsenilleen seminaareja ja koulutustilaisuuksia, joissa ammattilaiset voivat käydä kuulemassa, mitä toiminta-alueella on tapahtumassa. Tämän lisäksi yhdistykset voisivat olla kanavia, joiden kautta ammattilaiset vaikuttavat tarjolla olevaan koulutusmateriaaliin, kirjallisuuteen, ohjeistukseen, standardeihin, määräyksiin, lainsäädäntöön, ohjelmistoihin ja työvälineisiin. Mutta tätä ei ilmeisesti kukaan kaipaa.

Kuinkahan kauan tilanne jatkuu samanlaisena? Meillä ei ole koskaan ollut näin paljon hyvin koulutettuja ammattilaisia. Sen osoittaa, että AAY:n jäsenmäärä on ilman mainoskampanjaa pitkään kasvanut ennätysvauhtia, 6–7 % vuodessa. Lisää valmistuu mm. arkistonhallinnan maisteriohjelman myötä.

Tehokas toiminta vaatisi, että meillä olisi usean pienen yhdistyksen sijasta yksi, monipuolisesti toimiva ja kunnolla resurssoitu järjestö. Ehkäpä tämäkin vielä nähdään.

Mainokset
Kategoriat:Ammattilaiset
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: