Etusivu > Tilaisuudet > Mistä rahaa arkistoille?

Mistä rahaa arkistoille?

Tänään oli kaikille avoin, yhdistetty REGIM, MEMORNET, informaatiotutkimuksen syventävien opintojen ja arkistonhallinnan maisteriohjelman seminaari ”Digitaalisen säilyttämisen salat”. On jäänyt mainostamatta tilaisuutta blogissa, mutta eipä se mitään haitannut: paikalla oli kahdeksankymmentä henkeä. Tilaisuuden anti oli minusta hyvä, vaikka olenkin jäävi sanomaan.

Ajatuksista jäi päällimmäisenä mieleen Osmo Palosen toteamus: arkistot saavat palveluidensa rakentamiseen rahaa, kun ne tarjoavat palveluita, joita kansalaiset haluavat käyttää. Kääntäen – ja tätä Osku ei tätä sanonut – rahaa ei tule sellaiseen, joka hyödyttää vain pientä käyttäjäkuntaa tai on lähinnä arkistojen omasta mielestä tarpeellista.

Muutkin esitykset olivat hyviä. Erityisesti Tomi Rasimuksen puheenvuoro viranomaisilla siirtoa päätearkistoihin odottavista asiakirjamassoista pani miettimään. Puhujien kalvot ovat netissä Memornetin tapahtumakalenterissa.

Mainokset
Kategoriat:Tilaisuudet
 1. Jukka Helle
  perjantai 25.4.2008 10:05

  Eihän tätä malta olla kommentoimatta, sillä nyt ollaan perimmäisten kysymysten äärellä. Kaikkialla maailmassa arkistot vinkuvat rahapulaansa ja kerjäävät lisää mammonaa kulujensa peittämiseen. Puhutaan suu vaahdossa digitoimisesta ja sähköisistä palveluista, mutta ei malteta hiljentyä hetkeksi pohtimaan, miksi näitä palveluja tulisi olla ja ketä varten niitä tarjotaan. Jos näin ei tehdä, palvelumme voivat näyttäytyä vain byrokraattisen viranomaisen oman osaamisensa korostamisena.

  2000-luvun kansalainen ei halua asioida kaikkivaltiaan viranomaisen kanssa, vaan hän on tottunut vaatimaan palvelua – erityisesti hän haluaa vastinetta rahoilleen. Tämä tarkoittaa siis myös sitä, että arkistojenkin asiakkaat ovat valmiita maksamaan pidemmälle menevästä palvelusta. Eräs esimerkki tästä olkoon Pekan mestarillinen neronleimaus isoisäpaketti. Se on tuote, joka sisältää pitkälle vietyä ja pureskeltua palvelua. Hintakaan ei pelota tilaajia, vaan tuotantolinjat ovat koko ajan tiukilla Sörnäisten isoisäpakettitehtaassa.

  Mielestäni tämä on koko alamme olemassaolon haaste tulevaisuudessa. Pystymmekö me rakentamaan sellaisen palvelukonseptin, joka vastaa erityisesti uusien asiakkaiden haasteisiin? Siksi, juuri siksi sellaisiselle palveluille, joille on oikeasti kysyntää, on myös mahdollista saada rahoitusta ja yhteistyökumppaneita.

 2. perjantai 25.4.2008 10:19

  Kiitos kommentista, Jukka! Kiitos myös kehuista, mutten ota koko kunniaa isoisäpaketista. Ryhmätyönä se syntyi, ryhmätyönä se kasvoi. Lopputulos on enemmän — ja asiakkaan kannalta parempi — kuin mitä minä ajattelin.

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: