Etusivu > Sähköiset > Asiakirjajärjestelmät tuomiolla

Asiakirjajärjestelmät tuomiolla

Steve Baileyn blogissa on hänen puheenvuoronsa leikkimielisessä oikeudenkäynnissä, jossa Bailey toimi syyttäjänä. Syytettynä olivat dokumentinhallinta- ja asiakirjajärjestelmät (EDRMS). Syytös kuuluu, että järjestelmät ovat pettäneet organisaatiot, käyttäjät ja asiakirjahallinnon: menestys ne ovat vain konsulteille ja toimittajille, joilla on piikki auki. EDRMS-järjestelmät ovat epäonnistuneet, koska ne eivät todella onnistu hallinnoimaan organisaation tietovirtoja. ”Mitä jää jäljelle, kun järjestelmää ei ole integroitu henkilöstöhallinnon järjestelmiin, taloushallintoon, virtuaaliseen opetusympäristöön, laboratoriolaitteistoon, kotisivuihin ja asiakkuudenhallintaan?”, Bailey kysyy. Käyttäjille järjestelmät tarkoittavat byrokraattisia, vieraita, epäintuitiivisia ja toimintaa vaikeuttavia lisätyövaiheita. Asiakirjahallinta on käyttäjien vastuulla, muttei heidän tehtävänsä, Bailey korostaa.

Asiakirjahallintoa Bailey syyttää siitä, että se on kyselemättä seurannut pillipiipareita kohti luvattua teknologista ratkaisua. Enron-skandaali, hallinnon sähköistyminen ja kansalaisten lisääntyneet tiedonsaantioikeudet avasivat asiakirjahallinnolle tuhannen taalan paikan. ”Valitettavasti tämä tapahtui juuri samaan aikaan, kun kaikkein innokkaimmin juostiin EDRMS-piipareiden perässä. Niinpä meillä oli vain yksi ratkaisu tarjottavana. Sen epäonnistuessa meni samalla asiakirjahallinnon hyvä maine”, Bailey murehtii. ”Olemme onnekkaita, jos koskaan saamme uuden mahdollisuuden.” EDRMS-järjestelmät ovat Baileyn mukaan kehityksen umpikuja, asiakirjahallinnon Neanderthalin ihminen, joka on tuomittu katoamaan client/server-arkkitehtuurin myötä. EDRMS-järjestelmiin tarkerruttaessa jäädään yhä kauemmaksi siitä, mitä ympärillä oikeasti tapahtuu.

Baileyn kritiikkiä ei pidä niellä ilman vastamyrkkyä. Kunnon väittelijänä hän on rakentanut lausuntonsa ilman myönnytyksiä vastapuolelle. ”Tarkoitus ei tietenkään ollut ottaa tasapuolisesti ja kiihkottomasti huomioon eri näkökulmia vaan argumentoida niin vakuuttavasti kuin mahdollista”, hän myöntää. Valitettavasti oikeudenkäynnin puolustuksen puheenvuoro ei ole käytettävissä. Ehkä siinä on vedottu seikkaan, jonka Bailey lopussa yrittää ennakolta torjua: muitakaan vaihtoehtoja ei ole tiedossa. Tiedossa ei myöskään ole, mihin ”tuomioon” ”oikeus” Records Management Societyn Edinburghin konferenssissa päätyi.

Mainokset
Aiheet:Sähköiset
  1. sunnuntai 10.8.2008 19:04

    Täydennetään. Tuomio oli vapauttava. Lisätietoja löytyy täältä: http://tfpl.typepad.com/tfpl/2008/05/edrm-on-trial-a.html

  1. Ei paluuviitteitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: