Etusivu > Tilaisuudet > Memornet koolla

Memornet koolla

Memornetin kesäkoulu kokoontui Tampereella 5.-6.6. Alkupuheenvuoron piti professori Ketelaar, joka on käynyt Suomessa aikaisemminkin. Ketelaarin mielestään pitäisi tutkia sitä, miten ihmiset käyttävät tietoa ja järjestelmiä: miten tekniikka muuttaa ihmistä ja ihminen tekniikkaa. Jos moderni yhteiskunta on digitaalinen, personoitu, mobiili ja virtuaalinen, niin mitä ovat muistiorganisaatiot? Kovin vähän mitään noista, ainakin jos katsoo arkistoja. Ketelaarin esityksen pohjalta (ja ehkä muutenkin) puhuttiin mm. käyttäjäyhteisöjen tuottamista hakutiedoista ja apuvälineistä.

Oli mielenkiintoista nähdä, miten samankaltaisia muistiorganisaatiot monessa mielessä ovat. Erityisesti prof. Janne Vilkunan esityksessä oli paljon samaa kuin arkistoteorian postmodernistien ajatuksissa. Vilkunan mielestä laajempi termi, heritologia, olisikin museologiaa parempi nimitys kuvaamaan hänen aluettaan. Joiltain osin arkistot ovat heritologiaa.

Toisaalta jälleen huomasi sen, miten arkistot todella ovat eri alueiden rajalla. Mitä painotetaan, kun vaikkapa tutkijakoululle haetaan rahaa? ”Muisti, kulttuuri, identiteetti”? ”Prosessit, toiminta, tehokkuus”? ”Kansalaiset, demokratia, osallistuminen”? ”Tutkimus, tiede ja tieteen infrastruktuuri”? Kaikki ovat omalla tavallaan sopivia, mutta yhteen paperiin ei voi sotkea kovin monenlaista retoriikkaa vaikuttamatta skitsolta.

Ensimmäisen päivän päätöspaneeli

Yllä ensimmäisen päivän päätöspanelistit. Paikalla oli toinenkin bloggaaja, Jari Sedergren (äärimmäisenä vasemmalla). Hänen kuviaan ja ajatuksiaan löytyy täältä (merkintöjä on useampia).

Mainokset
Kategoriat:Tilaisuudet
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: