Etusivu > Arkistohistoria, Sekalaista > Arkistojen suojeluspyhä

Arkistojen suojeluspyhä

Arkistojen päivää tavataan viettää eri aikoina eri puolilla maailmaa. Pohjoismaissa ajankohdaksi on vakiintunut marraskuun alku. Googlaamalla en pikaisesti löytänyt paikkoja, joissa se olisi kristilliseltä kannalta luontevimpaan aikaan, tänään Pyhän Laurentiuksen päivänä 10. elokuuta.

Pyhä Laurentius oli seurakunnan arkistonhoitaja, joka kuoli väkivaltaisesti Roomassa v. 258 roomalaisten sotilaiden tiedustellessa, keitä kuuluu seurakuntaan. Tarinan mukaan Pyhää Laurentiusta käristettiin pariloilla ja hän kertoi tyynesti kiduttajilleen, milloin yksi kylki oli kypsä ja oli aika kääntää toinen.

Pyhä Laurentiusta ovat yrittäneet omia itselleen mm. kirjastonhoitajat, vaikka selvästi tässä on kovapintainen alan ammattilainen suojelemassa arkaluontoisia henkilötietoja. Tosin ammattikuvat tuskin olivat tuohon aikaan kovin eriytyneitä. Erään version mukaan Laurentius oli myös diakoni, joka oli vastuussa seurakunnan varoista. Sotilaatkin olivat rahojen perässä ja vimmastuivat, kun Laurentius niiden sijasta marssitti esille köyhät, joiden hyväksi rahat oli käytetty. Tätä muunnelmaa tarinasta ovat luterilaiset seurakunnat tuoneet tänä vuonna esille.

Katolilaisittain Pyhä Laurentius, luterilaisittain pyhä Lauri ja ortodoksikirkossa marttyyri Laurentius, on laajalti tunnettu ja kristillisessä perinteessä kunnioitettu hahmo. Ehkäpä suomalaisetkin arkistoammattilaiset voivat hetken muistaa ammoista kollegaansa vieraillessaan jossain monista Pyhän Laurin kirkoista. Pyhän Laurentiuksen tunnusmerkki on parilat ja kirja. Viime kesänä näin Nürnbergissä talon seinässä Pyhän Laurentiuksen patsaan, mutta valitettavasti digikuva on hävinnyt jonnekin. Allaoleva maalaus löytyy Lohjalta.

Maalaus Lohjan Pyhän Laurin kirkossa

Maalaus Lohjan Pyhän Laurin kirkossa

Mainokset
  1. Ei kommentteja.
  1. keskiviikko 22.4.2015 14:03

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: