Etusivu > Tiedonhaku > Pomppivat käyttäjät

Pomppivat käyttäjät

Havahduin huomaamaan, että arkistojen tietojärjestelmät on suunniteltu ajatellen menneen maailman tiedonhankintaa. Siinä noudatetaan samaa mallia kuin paperiaikana: ensin selvitetään arkistonmuodostaja, sitten etsitään arkistoluettelo, tutkitaan arkiston rakennetta ja lopuksi päästään itse asiakirjoihin. Käyttäjän oletetaan tulevan järjestelmään organisaation kotisivulta suunnitellun liittymän kautta, etsivän hakusanojen avulla kiinnostavan arkiston tai arkistonmuodostajan, silmäilevän sarjoja ja lopuksi löytävän haluamansa asiakirjat.

Internet-tiedonhaku ei kuitenkaan ole tällaista. Käyttäjät pomppaavat hakukoneiden avulla suoraan kiinnostaviin dokumentteihin syvällä järjestelmässä. Sen jälkeen he klikkaavat ehkä paria linkkiä, jos sitäkään, ja poistuvat, usein palaamatta koskaan.

Minusta tämä näyttäisi merkitsevän kahta asiaa. Ensiksikin tietojärjestelmät olisi suunniteltava niin, että hakukoneilla on niihin pääsy: muuten osa mahdollisista asiakkaista ei koskaan löydä etsimäänsä. Toiseksi jokaisen sivun tai dokumentin olisi oltava jollain tasolla itsessään ymmärrettävä, vaikka käyttäjä olisikin päätynyt siihen suoraan hakukoneen linkistä.

Jälkimmäinen vaatimus on aika haastava. Arkistojen kuvailujärjestelmät on ajateltu hierarkkisiksi. Internet-käyttäjät törmäävät hakukoneen tarjoamaan dokumenttiin suoraan, ilman että he ovat perehtyneet ylempiin kuvailutasoihin. Tuskin he edes tietävät sellaisia olevan olemassa.

Mainokset
Kategoriat:Tiedonhaku
  1. Kati Vänttinen
    torstai 25.9.2008 8:29

    Noinhan se juuri menee eli ihmiset toimivat siten kuin itse haluavat, ja se on mielestäni hyvä juttu. Itse uskon siihen, että pomppivien heimo voitaisiin saada kiikkiin ONKI-ontologioilla tai muilla semanttisen webin ”pyydyksillä”. OPM:n asettama Kansallisen digitaalisen kirjaston hanke on saanut kaikki kamulaiset saman pöydän ääreen suunnittelemaan juuri tuota mitä ehdotat: hierarkioista kohti pomppimisen kautta tapahtuvaa löytämistä. Se toki kannattaa nöyrästi muistaa, että me voimme vain tarjota tapoja löytää aineistomme paremmin, käyttäjät viime kädessä kuitenkin itse valitsevat mitä käyttävät ja mitä reittejä pitkin. Elämme jännittäviä aikoja 🙂

  2. torstai 25.9.2008 10:30

    Vaikka ei olisi poukkimassa olisi kiva nähdä missä on menossa. Kansallisarkiston digitaaliarkistossa (http://digi.narc.fi/digi/) ei ole dokumentin avauksen jälkeen näkyvillä muuta kuin digitoitu asiakirja ja perusohjaimet. Siinä kun on vähän aikaa selannut henkikirjaa saattaa unohtaa oliko kyse vuodesta 1840 vai 1845. Sen selvittämiseksi saa hypätä takaisin hakutuloksiin/hakemistoon ja arpoa linkkien välillä. Parin tekstikentän siirtäminen avautuvan ikkunan reunaan tuskin ylivoimaista?

  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: