Etusivu > Sekalaista > Vuoden arkistoteko 2008

Vuoden arkistoteko 2008

Suomalaisen arkistomaailman ikiomat pikku-Nobelit, arkistoyhdistyksen tunnustus vuoden arkistoteosta ja kunniamaininnat on jälleen jaettu. Laitan alle koko tiedotteen, koska valitettavan harva taho sen yleensä julkaisee. Julkista kunniaa ja kiitosta tahtoo tulla niukasti, vaikka se on se varsinainen palkinto. Missään ei edes taida olla listaa tähän mennessä jaetuista tunnustuksista? Nyt vuoden arkistoteko valittiin luullakseni viidennen kerran.

VUODEN ARKISTOTEKO 2008

Lounela-Lönnrot-suvun jäsenet säilyttävät ja vaalivat kulttuuriperintöä

Vuoden 2008 arkistoteon ovat tehneet Lounela-Lönnrot-suvun jäsenet. He ovat esimerkillisesti ja monipuolisesti säilyttäneet ja vaalineet yhteistä kulttuuriperintöämme. Erityisen arvokasta on aineiston luovuttajien ja arkistojen välinen yhteistyö. Sukulaisten ja aikalaisten muistitieto on korvaamatonta tietoa, joka auttaa aineistojen järjestämisessä ja saattamisessa tutkimuksen piiriin.

Lounela-Lönnrot-suvun jäsenet ovat osoittaneet syvällistä kulttuuriperintötietoisuutta lahjoittamalla suvun hallussa olevaa arkistoaineistoa Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjallisuusarkistoon. Yhteistyö suvun jäsenten ja arkiston välillä on ollut hedelmällistä. Suvun jäsenet ovat aineistolahjoitusten lisäksi toimittaneet arkistoon täydentäviä tietoja ja osallistuneet aineiston järjestämiseen.

Lönnrotin suvun kuva-albumia 1860-luvulta on suvussa pitkään hellitty kulttuurihistoriallisena aarteena. Kuva-albumin lahjoittaminen Kirjallisuusarkistoon osoittaa syvällistä ymmärrystä kulttuuriperinnön yhteisyydestä. Näin albumi on myös tutkimuksen käytössä.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran perustajajäsenen Elias Lönnrotin arkistoa säilytetään Kirjallisuusarkistossa Lönnrotiana-kokoelmana. Kulttuurivaikuttaja Pekka Lounela, joka aikanaan tutki mm. Aleksis Kiveä, Hella Wuolijokea ja Arvid Järnefeltiä, valitsi Kirjallisuusarkiston käsikirjoitustensa säilytyspaikaksi.  Myös Pekka Lounelan jäämistö lahjoitettiin arkistoon, lisäksi suvun arkisto on  täydentynyt mm. Ida Lönnrotin aineistolla ja täydentyy edelleen. Suvun jäsenistä erityisesti Paavo Lounela on omaa aikaansa säästämättä avustanut veljensä Pekan arkiston järjestämisessä. Henkilökohtainen osallisuus on tuottanut korvaamatonta tietoa esimerkiksi kouluaikojen kirjeiden lähettäjien tai valokuvien tunnistamisessa.

VUODEN ARKISTOTEKO 2008 -kunniamaininta on myönnetty Helsingin kaupunginarkiston erikoistutkijalle Martti Helmiselle. Helminen on pitkän työuransa aikana hyödyntänyt taitavasti eri arkistoissa  olevaa pääkaupunkia käsittelevää kuva-aineistoa ja syventänyt erityisesti visuaalista Helsinki-tietoisuutta.

VUODEN ARKISTOTEKO 2008 -kunniamaininta on myönnetty Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran erikoistutkijalle Raija Majamaalle perehtyneisyydestä arkistotointa koskevaan julkisuus-, tietoturva- ja tekijänoikeuslainsäädäntöön sekä pitkäaikaisesta työstä arkistoalan hyväksi.

Vuoden arkistoteon valitsee Arkistojen päivän toimikunta, jossa on edustajat Kansallisarkistosta, Helsingin Sanomain Säätiöstä / Päivälehden arkistosta, Jyväskylän maakunta-arkistosta, Helsingin kaupunginarkistosta, Työväen Arkistosta ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seurasta.

Mainokset
Kategoriat:Sekalaista
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: