Etusivu > Julkaisut > Yhteinen ääni

Yhteinen ääni

Liikearkistoyhdistyksen Failin uusin numero tupsahti juuri postiluukusta. En ole lehteä aikaisemmin kehunut. Oikeastaan ei pitäisi tehdä sitä nytkään, koska olen toimituskunnan jäsenenä jäävi. Osuuteni kokonaisuudessa on kuitenkin niin vähäinen, että ilkeän antaa tunnustusta. Minusta Faili on tällä hetkellä alan ulkoasultaan virkein ja sisällöltään monipuolisin julkaisu.

Faili

Uudessa numerossa mm. Matti Lakio ELKAsta pohdiskelee sitä, että sähköinen säilyttäminen antaisi uusia mahdollisuuksia arvonmääritykselle. Jos yritysten tilitositteita alettaisiin säilyttää, kirjanpito ja tilinpäätös voitaisiin rakentaa uudelleen sadan vuoden kuluttua silloin käytössä olevien periaatteiden mukaan. Tällöin yritysten tuloksia eri aikoina voitaisiin vertailla, mitä ei pystytä nyt tekemään. Tomi Voutilainen Valtiontalouden tarkastusvirastosta varoittaa asiakirjakäsitteen hämärtämisestä. Kun dokumentteja ja asiakirjoja sotketaan keskenään, voidaan loukata yksilön perusoikeutta tiedonsaantiin. Mirja Loponen kirjoittaa Kunnallisarkistoyhdistyksestä ja toteaa, että yhdistystä perustettaessa v. 1980 ”kuntien arkistotoimi koettiin selvästi valtion virastojen ja valtion arkistohallinnon tehtävistä poikkeavana”.

Mahtaako tuo viimeinen enää pitää paikkaansa, kun Jaana Pohjonen arkistolaitoksesta esittelee lehdessä kuntien eAMSia, josta toivotaan päästävän julkishallinnon yhteiseen tehtäväluokitukseen? Kuten olen aikaisemminkin todennut, minusta alan yhdistyksiä (ja itse asiassa lehtiäkin) voisi nykyaikana olla vähemmän. Uusin Faili jaetaan myös Kunnallisarkistoyhdistyksen jäsenille, mikä toivottavasti on hyvä alku arkistokentän tiiviimmälle yhteistyölle.

Päätoimittaja Osmo Palonen kysyy, pitäisikö olla ”asiakirjahallinnan neuvottelukunta, jossa voitaisiin yhteisesti keskustella ajankohtaisista kysymyksistä ja pyrkiä yhdellä äänellä vaikuttamaan niihin suuntiin, johon tätä meidän yhteistä laivaamme navigoidaan. Yhteisellä äänellä meidät kaikki otettaisiin myös paljon vakavammin.” Hyvä kysymys. Yhteistä ääntä ei tällä hetkellä voi olla, koska ei ole mitään tai ketään, joka sitä käyttäisi.

Kategoriat:Julkaisut
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: