Etusivu > Sähköiset, Yhteiskunta > Bushin hallinnon lahja kansallisarkistolle

Bushin hallinnon lahja kansallisarkistolle

New York Times kirjoittaa otsikolla Bush Data Threatens to Overload Archives ongelmista, joita presidentin vaihtuminen aiheuttaa Yhdysvalloissa. Kun Bush lähtee virasta 20. tammikuuta, vastuu presidentin ja varapresidentin asiakirjoista siirtyy saman tien kansallisarkistolle. Dataa on paljon. Sitä on viisikymmentä kertaa enemmän kuin Clintonin kauden jälkeen, yhteensä sata teratavua, eikä 144 miljoonan dollarin säilytysjärjestelmän kapasiteetti ehkä riitä. Kaikki huonon suunnittelun merkit ovat ilmassa: joukossa on eksoottisia tiedostoformaatteja eikä NARA kanssa ole haluttu tehdä ajoissa yhteistyötä, jotta se voisi valmistautua. Ei ihme, että nyt arkistossa laaditaan hätäsuunnitelmia.

Kaikki Valkoisen talon asiakirjat on siirrettävä NARAlle, mutta Dick Cheney on jo ilmoittanut ensin päättävänsä, mitkä asiakirjat ovat ”henkilökohtaisia” ja tämän ulkopuolella. Cheneyn lakimiesten mukaan NARAlla ei ole oikeutta valvoa sitä, miten presidentti ja varapresidentti soveltavat arkistolakia.  Toinenkin Cheneyn lausuma nostaa niskakarvat pystyyn. ”Opin jo nuorella iällä, että jos et halua muistioiden vievän sinua vaikeuksiin, älä kirjoita niitä”, Cheney sanoo.

Suomalaisesta näkökulmasta on jälleen hämmästyttävää todeta, miten syvä on kansallisarkiston ja Valkoisen talon välinen epäluottamus. Toinen merkillepantava seikka on, että suurin huoli ei ole tutkimuksen tarpeista, vaan siitä saavatko kongressi ja oikeusistuimet tarvittavat tiedot. Arkistoilla on rooli myös demokraattisen yhteiskunnan vahtikoirina.

Mainokset
Kategoriat:Sähköiset, Yhteiskunta
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: