Etusivu > Tutkimus > Kivuliaasti eteenpäin

Kivuliaasti eteenpäin

Jo mainitsemani ruotsalainen raportti antaa karun kuvan ns. arkistotieteen tilasta pohjoismaissa.  Tanskassa ”ei varsinaisesti ole arkistoalan koulutusta korkeakoulutasolla”. Norjan tilanne jää hieman epäselväksi, jotain opetusta on. Ruotsin osalta arviot ovat usein tylyjä. Vain yksi yliopisto (Mittuniversitetet)  saa hyvät paperit.  ”Edistyneellä tasolla opettajilla tulisi olla tohtorintutkinto ja lisäksi heidän pitäisi olla käsitellyt arkistotieteellisiä kysymyksiä arkistoteorian lähtökohdista. Kolmelta tutkijakoulutuksen saaneelta opettajalta puuttuu kuitenkin tällainen tieteellinen tuotanto.”  ”Opettajat ovat aktiivisia tutkijoita, mutta vain marginaalisesti varsinaisella alueellaan, arkistotieteessä. Arkistomateriaaleja hyödyntävää historiantutkimusta  ei voida katsoa arkistotieteelliseksi.” ”Tutkijakoulutus arkistotieteessä on käytännössä kokonaan puuttunut Ruotsista.” ”Tukholman yliopistossa on edellytykset tutkijayhteisölle, mutta on hyvin kyseenalaista, onko sitä olemassa. ”

Raportin mukaan Ruotsissa on arkistotiedettä Tukholman, Göteborgin, Uppsalan ja Lundin (satunnaisesti myös Karlstadin) yliopistoissa sekä Mittuniversitetetissä. Ei voi siis sanoa, ettei opetusta olisi. Sitä on, jo vuodesta 1973, ja ammatillisesti se on yleensä riittävää. Silti tutkimusalueena arkistotiede on kehittynyt huonosti.

Tämä on  syytä pitää meillä mielessä. Se, että yliopisto ottaa jotain ohjelmaansa, ei vielä välittömästi tarkoita, että tutkijoita ja tutkimusta alkaa tulla. Jos sitä halutaan, on hyvä miettiä myös, millaista tutkimusta halutaan saada aikaan ja miten tulokseen pääsemistä edistetään. Ammatillinen koulutus yliopistossa on yksi tähän liittyvä kysymys.

Kategoriat:Tutkimus
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: