Etusivu > Käsitteet, Tutkimus > Onko nimellä väliä?

Onko nimellä väliä?

Aina välillä keskustellaan siitä, pitäisikö termit ”asiakirja”, ”arkisto” ja ”arkistonmuodostussuunnitelma” korvata toisilla, kun niin monet ymmärtävät ne väärin. Tästä voi esittää erilaisia argumentteja. Minusta tavoitteiden saavuttaminen on  käytettyä terminologiaa olennaisempaa. On kuitenkin sanottu, että pitää käyttää lainsäädännön tuntemaa kieltä: jos laki vaatii AMSia, ei pidä puhua tiedonhallintasuunnitelmasta.

Kysymys on meille sikäli ajankohtainen, että juuri nyt ollaan etsimässä tuoreen Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median laitoksen sisällä mahdollisuuksia organisoida tutkimustoimintaa uudelleen.  Konkreettisesti se tarkoittaa sitä, että yritämme kukin ymmärtää, mikä toisia kiinnostaa ja mikä siinä olisi yhteistä omien tutkimusintressien kanssa. Yhteistä kieltä etsittäessä lainsäädäntö ei aseta rajoja, mutta jos käytetään muita kuin alan omia termejä, ero asiakirjojen ja ns. muun informaation välillä ei kuitenkaan saa kadota.

Oman tutkimusalueen tuominen esille ”asiakirjojen”, ”asiakirjahallinnan” tai ”asiakirjahallinnon” (jne.) tutkimuksena ei tässä selvästikään toimi. Yhteyksien näkeminen vaikkapa tiedonhankintaan, tiedonjakamiseen  ja vuorovaikutukseen työyhteisössä ei ole mahdotonta, mutta se vaatii pinnistelyä, erityisesti muilta. Se on huono juttu, kun tavoitteena on eräänlainen ideoiden spontaneous combustion, molemminpuolisesta kiinnostuksesta vapaaehtoisesti syntyvät ryhmät.

Theo Thomassen määritteli jo kymmenen vuotta sitten arkistotieteen tutkimuskohteeksi ”prosessisidonnaisen informaation – –  joka syntyy toimintaprosesseissa, saa rakenteensa niissä ja jota haetaan lähtien toimintaprosesseista liikkeelle”. Tämä antaa paremman pohjan yhteistyölle kuin alan perinteinen käsitteistö.

Kategoriat:Käsitteet, Tutkimus
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: