Etusivu > Tilaisuudet > Osana Eurooppaa

Osana Eurooppaa

Olen ilmeisesti päässyt taas mukaan puhumaan IIAS:n 19. arkistopäiville Triesteen. Viesti löytyi spammilaatikosta liian myöhään, mutta järjestäjät suostuivat ystävällisesti pidentämään papereiden jättöaikaa.

Vaikka suhtaudun hieman kriittisesti tapahtumaan nimenomaan tieteellisenä (kontra ammatillisena) foorumina, niin IIAS:n konferenssilla on arvonsa. Uusimmassa Der Archivarin numerossa (2/2009) Joachim Kemper Münchenista toteaa (hän on tosin instituutin tulokasjäsenä jäävi puhumaan), että IIAS:n  ”International Archival Day kuuluu epäilemättä merkittävimpiin eurooppalaisiin arkistokokouksiin. Saksalaiselta kielialueelta tulevalle se tarjoaa lisäksi ajankohtaisen katsauksen kollegoiden kokemuksiin ja ongelmiin ennen kaikkea keskisen itä-Euroopan naapurivaltioissa”.

Näinpä. Asiakirjahallinnan käytännöt vaihtelevat maasta toiseen. Me olemme traditioinemme osa Eurooppaa. Siksi on absurdia, että englanninkielen hallitsevan aseman vuoksi on helpompi saada tietoja Australiasta kuin monista naapurimaista. Euroopan sisällä on monenlaisia kielimuureja, joita on itse vaikea ylittää, ja joita on mahdoton vaatia opiskelijoiden ylitettäväksi lukuunottamatta hyppäystä englanninkieliseen (ja jo ehkä varauksin) ruotsinkieliseen maailmaan. Olisi mielenkiintoista tietää esimerkiksi, miten asiakirjahallinnon ja arkistotoimen suhde hahmotetaan Italiassa, mutta tästä onkin italiaa osaamatta jo vaikea saada kuvaa.

IIAS:n kokouksessa näyttää olevan tällä kertaa puhujia Bosnia-Hertsegovinasta, Bulgariasta, Espanjasta, Italiasta, Israelista, Itävallasta, Kanadasta, Kreikasta, Kroatiasta, Montenegrosta, Puolasta, Ranskasta, Saksasta, Sloveniasta, Slovakiasta, Suomesta, Turkista, Ukrainasta, Valko-Venäjältä ja Yhdistyneistä kuningaskunnista. Ei hassummat euroviisut. Vastaavia ei liene liikaa. Täällä meillä olisi pohjoismaiset arkistopäivät, mutta miten ne voisivat asiallisesti toimia hyvin, kun jokainen puhuu äidinkieltään (luonnollisesti äidinkieleltään suomalaisia lukuunottamatta) ja  ruotsalaisillakin on vaikeuksia ymmärtää jo norjaa.

Kategoriat:Tilaisuudet
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: