Etusivu > Arkistohistoria > Todistus

Todistus

Wikipediassa sattui silmään tieto, jonka mukaan ”in 1934 Erwin Panofsky published an article entitled Jan van Eyck’s ’Arnolfini’ Wedding in the Burlington Magazine, arguing that the elaborate signature on the back wall, and other factors, showed that it was painted as a legal document recording a marriage”.

Arnolfinit

Nopea googleutuminen paljasti, että tulkinnasta ollaan montaa mieltä. Mahtoiko Panofsky myös tosiaan tarkoittaa, että maalaus (v. 1434) olisi ”asiakirja” niin kuin Wikipedia antaa ymmärtää? Taidehistoria ei ole alaani, joten en ryhdy arvailemaan.

Muuten se ei tunnu aivan mahdottomalta sen vähän varassa, mitä olen aiheesta lukenut. Kerrotaan, että kun kreivi Warennen piti osoittaa sukunsa normannivalloituksesta periytyvät oikeudet, hän näytti Edward I:n (1239–1307) tuomareille miekan todeten ”tässä on minun todisteeni”. Esineitä käytettiin palauttamaan tapahtumia mieliin (edelleenkin meillä on vihkisormuksia sormissa). Maalaus on suorastaan nerokas ”asiakirja” tavalliseen esineeseen verrattuna.

Mainokset
Kategoriat:Arkistohistoria
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: