Etusivu > Tutkimus > Suomalaisen arkistotutkimuksen unohdettu klassikko

Suomalaisen arkistotutkimuksen unohdettu klassikko

Pitkästä aikaa selasin Martti Favorinin kirjoittamaa raporttia ”Arkistot ja asiakirjat nykyajan informaatiokentässä”, joka ilmestyi vuonna 1975 Arkistotoimikunnan toimeksiannosta. Se on minusta eittämättä vähäisen arkistotutkimuksemme unohdettu klassikko.

”Unohduksesta” puhuminen tuntuu ehkä liioittelulta. Teos oli hyvin pitkään arkistolaitoksen ns. ylemmän arkistotutkinnon tenttivaatimuksissa, joten  vanhempi polvi muistaa sen hyvin. Tätä nykyä se on kuitenkin unohdettu. Myyvästä nimestään ja julkaisijastaan (Arkistotoimikunta) huolimatta—ja tässä tarkkaavainen lukija voi havaita hivenen sarkasmia—raportti ei koskaan levinnyt kovin laajalle. Sitä on oman kokemukseni mukaan nykyisin vaikea saada käsiinsä. Esimerkiksi Tampereen yliopiston kirjastossa sitä ei ole. Näkemäni kappaleet ovat olleet täynnä merkintöjä ja hajalle luettuja. Johtuu tietysti seurasta, jossa olen liikkunut.

Rapotin keskeiset kysymykset—miten ja miksi asiakirjojen tietosisältö on vuosikymmenten myötä eri hallinnon tasoilla muuttunut ja mikä on asiakirjojen merkitys hallinnolle ja tutkimukselle—ovat edelleen mielenkiintoisia. En voi olla ilahtumatta siitä, miten Favorinin raportti sopii informaatiotutkimuksen näkökulmaan. Vaikka teksti on kokonaisuutena vanhentunut, sen lähestymistapa ei.

Mainokset
Kategoriat:Tutkimus
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: