Etusivu > Koulutus > Kymmenen teesiä koulutuksesta

Kymmenen teesiä koulutuksesta

Arkistopäivillä Jyväskylässä vedimme viikko sitten session otsikolla ”Kymmenen teesiä koulutuksesta”. Paikallaolijoille, joita oli viitisenkymmentä, esitettiin kymmenen kärjistettyä ja ehdotonta väitettä. Jokaisen jälkeen äänestettiin nostamalla vihreä tai punainen paperilappu. Lopuksi esitettiin argumentit väitteen puolesta ja sitä vastaan. Ajatus oli tehdä sessiosta interaktiivinen ja keskusteleva. Tässä onnistuttiin minusta hyvin. Mielipiteiden vaihto oli välillä hyvinkin vilkasta.

Minusta oli hyvin mielenkiintoista luotailla ammattikunnan näkemyksiä. Tulokset yllättivät välillä. Omat kommenttini  seuraavassa:

1. Lait ja normit ovat keskeisin opetussisältö. Eri mieltä. Avainsana on ”keskeisin”: toki laki on tunnettava ja sitä noudatettava, mutta profession ydin on sellaista osaamista, joka on riippumatonta lakien ja normien sisällöstä ja siirrettävissä eri juridisista yms. toimintaympäristöistä toiseen.

2. Ammattilaisen ei tarvitse ymmärtää, miten tietojärjestelmät toimivat. Eri mieltä. Sähköisessä ympäristössä on vain dataa tietojärjestelmissä. Jos ei ymmärrä niitä, on luovuttanut  toimialueellaan vallan jonnekin muualle. Voidaan tietysti keskustella siitä, mitä ”ymmärtäminen” tarkoittaa ja kuinka syvällistä sen pitäisi olla.

3. Historian ja sen tutkimusmenetelmien tuntemus on olennainen osa ammattilaisen osaamista. Eri mieltä. Minusta kyse ei ole asiakirjahallinnan ammatillisesta osaamisesta, vaikka historiantuntemus on toki monissa tehtävissä tarpeen. Asiakirjahallinnan taidot on yhdistettävä toimintaympäristön substanssiin, päätearkistoissa se tarkoittaa historiatiedettä.

4. Ammattilaisen on ymmärrettävä, miten käyttäjät ja heidän vaatimuksensa muuttuvat. Totta minusta. Tästä vallitsi laaja yksimielisyys. Jälkikäteen ajatellen olisi pitänyt provosoivemmin väittää ”ammattilaiset tietävät, mitä käyttäjät vaativat ja tarvitsevat”. Se nimittäin ei tutkimusten mukaan juuri pidä paikkaansa.

5. Perinteisiä järjestämis-, luettelointi- ja kuvailutaitoja ei tarvita tulevaisuudessa. Enemmistö oli valmis allekirjoittamaan tämän. Minusta jotain kuvailun tapaista tarvitaan aina, pelkkä sähköinen aineisto alkuperäisine metatietoineen ei tule riittämään. Makuasia, kutsutaanko tätä ”perinteiseksi kuvailuksi” vai ei. Perinteiset taidot eivät näytä sikälikään katoavan kovin nopeasti, että yksityishenkilöt, yhdistykset yms. tuottavat edelleen paperiarkistoja (jos jotain). Tämä herkästi unohtuu, kun tietokoneet ovat kaikkialla arkipäivää ja sähköisestä arkistoinnista puhutaan niin paljon.

6. Toimintaprosessien kuvaaminen ja tietojärjestelmien suunnittelu ovat keskeistä osaamista. Tämä hyväksyttiin, suuremmalla enemmistöllä kuin olisin olettanut.

7. Provenienssiperiaate riittää työn teoreettiseksi pohjaksi. Tämä taas hylättiin, yllättävän yksimielisesti.

8. Puhtaat asiakirjahallinnan ammattilaiset häviävät organisaatioista ja tilalle tulevat moniosaajat. Ilmeisesti kaikkein hankalin väite, jonka kohdalla ei päästy tulokseen. Itsekään en tiedä, mitä ajatella. Kuvittelin äänestystuloksen auttavan kannan muodostamisessa, mutta puolesta, vastaan ja tyhjää äänestäneitä oli yhtä paljon. (Jälkeenpäin yksityisarkistosektorilta protestoitiin: työ on niin likaista, ettei ”puhtaita” ammattilaisia ole koskaan ollut.)

9. Osaamistarpeet ovat eriytyneet eikä Suomessa ole yhtä asiakirjahallinnan ammattikuntaa. Tämäkin oli vaikea teesi. Minusta käytännön työtehtävät ovat vaatimuksiltaan ja sisällöiltään hyvin erilaisia, vaikka yhteinen ydin on olemassa. Sähköistäminen on polarisoinut ammattikenttää.  Ehkä koulutusjärjestelmän pitäisi heijastaa tätä kirjoa selkeämmin.

10. Koulutusjärjestelmän tehtävä on tuottaa osaamiseltaan samanlaisia ammattilaisia kuin aikaisemmin. Tämä on minusta koulutusjärjestelmän peruskysymys: onko sen replikoitava ammattikuntaa vai tuotettava alalle osaamiseltaan uudenlaisia taitajia. Jonkinlaista muutosta varmaan aina tarvitaan. Teesi hylättiin hämmästyttävän yksimielisesti.

Mainokset
Kategoriat:Koulutus
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: