Etusivu > Ajankohtaista, Historia > Mitä tiedämme tänään

Mitä tiedämme tänään

WikiLeaks lupasi muuttaa paljastuksillaan maailman toisennäköiseksi. Pikkuhiljaa se onkin sitä tehnyt. Jos unohdetaan lähdekritiikki (mitä WikiLeaksin asiakirjoihin toki pitäisi soveltaa) ja otetaan asiakirjojen väitteet faktoina, niin nyt maailma näyttää tältä: Ruotsi ei vakavissaan yritä olla puolueeton. Norja ja USA huiputtivat maata hävittäjäkaupoissa. Suomi on liian idealistinen Natoon. Myös Britit ovat epäonnistuneet Afganistanissa. Saudi-Arabia kannattaa hyökkäystä Iraniin. Kiinan mielestä Koreoiden pitäisi yhdistyä.

Käsityksemme maailmasta on siis ollut väärä. Professori Osmo Jussila on sanonut, että historiantutkimuksen ensimmäinen tehtävä on aina murtaa aikalaiskuva. Sen tutkimus tekee asiakirjalähteiden avulla. WikiLeaksin ansiosta prosessi tapahtuu pikavauhtia, lähes reaaliajassa.

Eilen puhelin soi ja toimittaja kyseli salassapidosta ja asiakirjoista. Äkkiä yllätettynä sitä  puhuu kaikenlaista. Yritin mm. sanoa, minusta ongelma ei ole Suomessa salassapidettävän tiedon määrä, vaan tasapainon löytäminen salailun ja julkisuuden välillä: jotta kulissien takainen toiminta tulisi dokumentoitua, tarvitaan viestinnän luottamuksellisuutta.  Samalla tarvitaan myös mekanismit, joilla mikään ei ikuisesti pysy kätkössä.

Ehkä ilman asiakirjalähteitä aikalaiskuva voisi jäädä pysyvästi hallitsevaksi. Ehkä tämä ei ole kovin realistinen uhka. Kohtalona se voi olla siedettävä, ehkä miellyttävämpi kuin totuus.

Kategoriat:Ajankohtaista, Historia
  1. lauantai 4.12.2010 14:10

    Kiitos Pekka jutusta. Näin jutun alun linkedin-sivulla, enkä malta olla kommentoimatta. Myös diplomatia (ja samoin kai mykyaikainen sotakin) on julkista hallintoa ja hallintomenettelyä, joten se tulee dokumentoitua ja dokumentaatiolla on kaikki ne laadulliset vaatimukset joita julkishallinnon dokumenteilla yleensäkin. En ymmärrä, miten tämän edellytyksenä voisi olla ”luottamuksellisuus” tai se että joku voisi salata omaa lain vastaista tai epäeeettistä toimintaansa tai omien valtuuksiensa ylittävien salaisten ”sopimusten” tekemistä. Wikileaks dokumentaation yleisempi merkitys on mielelstäni siksi ihan muualla kuin tuon blogin alussa luetellun trivian suunnalla. Vaikka wikileaksin toiminnassa ja sen keulahahmossa on monta asiaa joka ansaitsee kritiikkiä ja arvostelua niin mielestäni maailma olisi parempi paikka jos tällaista julkisuutta olisi enemmän.

  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: