Etusivu > Kevyempää > Koulutus uudistuu!

Koulutus uudistuu!

Alan koulutus on mullistusten kourissa. Näin loppiaisen kunniaksi ajattelin julkaista uuden arkistoteologisen koulutusohjelman alustavan luonnoksen, jonka olen saanut epävirallista tietä eräältä toiselta laitokselta. Huomatkaa, että kyse ei siis ole vuoden vaihteessa aloittaneen Informaatiotieteiden yksikön tulevasta opetuksesta.

1 Arkistollisen uskon perusteet (8 op)

1.1 Johdatus arkistolliseen uskoon (2 op)

Opintojakso johdattaa arkistollisen uskon peruskappaleisiin: asiakirjojen ja arkistojen merkitykseen tieteelle, kulttuurille ja järjestäytyneelle yhteiskunnalle.

1.2 Asiakirjan kolminaisuus (3 op)

Luennot opastavat tunnustamaan asiakirjan jakaantumatonta ja yksiolennollista sisällön, rakenteen ja kontekstin kolminaisuutta. Perehdytään provenienssin moninaisiin ilmenemismuotoihin luoduissaan.

1.3 Asiakirjojen transformaatio-oppi (2 op)

Pohditaan, miten vanhasta roinasta tulee arvokasta kulttuuriperintöä. Tapahtuuko muutos kannettaessa asiakirjat arkiston kynnyksen yli vai vasta pidemmän ajan kuluessa?

2 Arkistohistoria (5 op)

2.1 Opillinen kehitys (2 op)

Aiheena ovat arkistopäivien hyväksymät arkistotiedon pääkohdat. Erityistä huomiota kiinnitetään skismaattisiin liikkeisiin arkistonmuodostussuunnitelmassa ja arkistokaavassa.

2.2 Arkistoalan hagiografia (2 op)

Kurssilla opiskelija saa perustiedot arkistoalan marttyyreistä, kuten alan suojeluspyhimyksestä. Pyhä Laurentius oli seurakunnan arkistonhoitaja, joka menetti henkensä suojellessaan arkaluontoisia henkilötietoja v. 258 roomalaisten sotilaiden tullessa kysymään, keitä kuuluu seurakuntaan.

2.3 Marttyyrius tänään (1 op)

Käsitellään sosiodraaman keinoin nykyajan ammattilaisten kärsimystä ymmärtämättömän hallinnon ja kanssatoimijoiden käsissä. Omat nyrkkeilyhanskat mukaan.

3 Arkistoetiikka ja eskatologia (8 op)

3.1 Synnilliset aktit (4 op)

Kurssilla perehdytään synnillisiin akteihin. Miten erotat ne muista? Runsaasti käytännön harjoituksia.

3.2 Eskatologiaa arkistoille (2 op)

Asiakirjojen elinkaaren lopunajan tapahtumat sellaisina kuin arkistoneuvokset ovat ne profetoineet. Edeltävät opinnot: synnilliset aktit.

3.3 Asiakirjojen predestinaatio-oppi (2 op)

Suomalaisten arkistoteologien mukaan ikuiseen elämään valittujen joukko on ennalta määrätty ja korkeintaan 15 prosenttia kaikista asiakirjoista. On myös koulukuntia, joiden mielestä valinta tapahtuu vasta elinkaaren päätyttyä osoitetun arvon perusteella. Huom! Voidaan korvata tenttimällä Terry Cookin ”Many are called but few are chosen: Appraisal guidelines for sampling and selecting case files” (Archivaria 32, Summer 1991: 25-50).

Kategoriat:Kevyempää
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: