Etusivu > Koulutus > Kuka määrää opetuksesta?

Kuka määrää opetuksesta?

Kuulin väitettävän, että arkistolaitoksella on merkittävä rooli yliopistojen koulutussisällöissä. Ajatus on omituinen, koska se on yliopiston hengen ja aseman vastainen. Yliopistot varjelevat tarkasti oikeuttaan itse päättää opetuksesta. Yliopistolaki määrää tehtäväksi ”edistää vapaata tutkimusta sekä tieteellistä ja taiteellista sivistystä, antaa tutkimukseen perustuvaa ylintä opetusta sekä kasvattaa opiskelijoita palvelemaan isänmaata ja ihmiskuntaa”. Tähän ulkopuolinen, opetussisältöjä saneleva toimija ei yksinkertaisesti sovi. Kukapa voisi yliopistoa paremmin sanoa, mitä on esimerkiksi ”tutkimukseen perustuva ylin opetus”?

Tarkemmin ajatellen ajatus on silti tosi. Historian laitoksilla on koulutusta, jonka tavoitteena on antaa opiskelijoille arkistolaitoksen ylempää arkistotutkintoa vastaava pätevyys. Erään kuvauksessa jopa suoraan todetaan: ”opintokokonaisuuden rakenne ja sisältö määräytyvät Arkistolaitoksen vaatimusten mukaan, joten opinnoissa ei voi tehdä minkäänlaisia poikkeuksia tutkintovaatimuksista”.

Opiskelijoiden kannalta on tietysti hyvä, että alan hyvin pirstaleisessa koulutusjärjestelmässä on jotain vastaavuuksia olemassa.Tämän vuoksi kannatin sitä,  että arkistonhallinnan maisteriohjelman todettiin sisältävän ylemmän arkistotutkinnon sisällöt.

Samalla ulkopuolisten mittojen mukaan räätälöity opetus on signaali siitä, että alan koulutus nähdään sivuseikaksi: ammatilliseksi pätevöitymiseksi, joka ei ole opetuksessa keskeistä. En usko, että kukaan professori sallisi sanelua omassa oppiaineessaan ja tutkimusalueellaan.

Olen ihmetellyt, miksi arkistolaitos ei ole luopunut ylemmästä arkistotutkinnosta, vaikka asia on vuodesta toiseen laitoksen ja ministeriön välisissä tulossopimuksissa. Onko kyse epäluottamuksesta yliopistoja kohtaan — nämä eivät itse pysty arvioimaan antamaansa opetusta — vai valtapelistä? Ylemmällä arkistotutkinnolla arkistolaitos vaikuttaa yliopistojen opetukseen.

Onko tämä vaikutus loppujen lopuksi hyväksi? Se, että opetussisällöt ”saadaan ulkoa” pitää alan yliopistoissa marginaalisena. Jos kaikkien yliopistojen pitäisi itse suunnitella alan opetus, ne joutuisivat aidosti satsaamaan siihen. Samalla alan ylemmän koulutukselle saaneille tulisi yliopistoissa kysyntää.

Mainokset
Kategoriat:Koulutus
 1. sunnuntai 13.2.2011 11:37

  En asiaa tarkemmin tunne, mutta tästä tulee mieleen kaksi vaihtoehtoista näkökulmaa: ”fokusoituminen ydintehtävään” ja ”yhteiskuntavastuu” (laajasti käsitettynä).

  Ydintehtävän näkökulmasta nähtynä lienee keskeistä se, mikä on tarkkaan ottaen yliopistojen ja arkistolaitoksen ydintehtävä, ja onko siinä sellaista päällekkäisyyttä joka syystä tai toisesta pitäisi ottaa pohdintaan.

  Laajan yhteiskuntavastuun näkökulmasta katsottuna voi toisaalta ajatella, että yhteiskunnallisen tehtävään tarvittavan osaamisen tuottaminen voi kuulua organisaation toimintaan, jos se on niin erityislaatuista että sitä ei muilla keinoin voida tuottaa. Mutta tässä on vaarana tietynlainen siiloutuminen ja eristäytyminen laajemmasta yhteiskunnallsesta kontekstista. Toimisiko uudella tavalla määritelty kumppanuus tässä avaimena ratkaisuun?

  Vaikea aihe, miettii sitä mistä suunnasta tahansa!

 2. Alan Mies
  maanantai 14.2.2011 9:22

  Mielenkiintoista. Tulossopimuksessa on lause: ”Arkistolaitoksen antama ylempi arkistotutkinto korvataan yliopistossa järjestettävällä arkistoalan koulutuksella.” Voiko tuota enää selvemmin sanoa?

  Samalla arkistolaitoksessa tuskaillaan niukkenevien resurssien edellä. Kuitenkaan mistään toiminnasta ei luovuta, vaikka tulossopimuksessakin niin sovittaisiin. Luopumisen tuskaa ilmeisesti.

  Voidaan myös keskustella, onko ylempi arkistotutkinto ollenkaan tarpeellinen käytännön työn kannalta. Kaikella on aikansa, mielestäni tutkinto edustaa mennyttä maailmaa. Mieluusti näkisin ylemmän arkistotutkinnon tasoisen koulutuksen yliopistojen tehtävänä. Tutkimuksellinen asenne on heillä paljon paremmin hallussa. Ylempi arkistotutkinto palvelee edelleen lähinnä arkistolaitoksen omaa henkilökuntaa. Missään muualla sitä ei enää vaaditakaan, jos on virkaa tai tointa hakemassa. Sitä vastoin yliopistojen koulutusta ja yliopistollista täydennyskoulutusta arvostetaan kentällä monin verroin enemmän.

 3. Nimetön
  tiistai 5.4.2011 10:27

  Arkistolaitoksen virkoja täytettäessä ei vaadita ylemmän arkistotutkinnon suorittamista.

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: