Etusivu > Sekalaista > Vaihtoehtoja

Vaihtoehtoja

Memornetin vuosikokouksessa perjantaina keskusteltiin mahdollisesta muistifunktioiden tutkimuksen verkkolehdestä. Esillä on ollut vaihtoehto, jossa yksi mukana olevista organisaatioista pitäisi lehteä teknisesti yllä.  Se on yksi vaihtoehto, muttei ehkä kovin toimiva. On helppo koota valmiita julkaisuja kotisivulle PDF:nä, mutta julkaisujärjestelmän pitäisi pystyä tukemaan tieteellistä julkaisuprosessia, siis selviytymään tästä. Silloin olisi helpompaa käyttää esim.  Tieteellisten Seurain Valtuuskunnan järjestelmää yhteistyössä jonkin tieteellisen seuran kanssa.

Mukana ollut kokenut ja arvostettu tutkija varoitti uuden lehden perustamisesta. Tekniikka ei ole se olennainen seikka. Alkuinnostuksen jälkeen lehdet tahtovat hiipua ja kitukasvuisia julkaisuja on riittävästi.

Sen vuoksi pelkällä arkistotieteellisellä julkaisulla ei olisikaan mahdollisuuksia. Heti alkuun alueen pitäisi olla laajempi. Paitsi,  että kirjoittajia olisi enemmän, eri alueiden ristiinpölytys antaisi mahdollisuuksia, ei tuijottaminen vanhaan ja omaan.

Esille nostettiin ajatus, että Informaatiotutkimus voisi laajentaa kenttäänsä. Kun enemmän mietin, se tuntuu hyvältä ajatukselta, mutta olisiko Informaatiotutkimuksen yhdistys julkaisijana tähän valmis?  Lehteen tulisi enemmän museologista ja  kulttuurihistoriallisesti painottunutta tutkimusta sekä arkistotieteellisiä artikkeleita. Ehkä tietohallinnon tutkimus olisi nykyistä enemmän esillä. Varmaan jotain muutakin? Tämä vaatisi nähdäkseni lehden linjan radikaalin  muutoksen ja  lanseerauksen uudella nimellä, eräänlaisen ”uuden alun”.

Mainokset
Kategoriat:Sekalaista
  1. Humanisti hukassa
    keskiviikko 4.5.2011 13:59

    Olisi kerrassaan loistavaa, jos vihdoin nousevaa suomalaista asiakirjahallinnan tutkimusta voisi esitellä omalla äidinkielellään muuallakin kuin ulkopuolisilta suljetussa tutkimusryhmässä. Etenkin kun muistiorganisaatioihin liittyvää akateemista tutkimusta on nyt lähivuosina tulossa enemmänkin, kiitos Memornetin tohtorikoulun.

    Mutta eipä tilanne taida kansainvälisestikään olla hääppöinen. Ulkomaiset akateemiset julkaisut, jotka edes vähän ovat kiinnostuneet tästä alueesta, on laskettavissa yhden käden sormilla. Ja moniin niistäkin näkökulma pitää hioa julkaisuun sopivaksi, voidella Web 2.0 -päällysteellä ja käsitellä knowledge management -sokeroinnilla.

  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: