Etusivu > Tilaisuudet, Tutkimus > Lisää resursseja arkistojen tutkimukselle

Lisää resursseja arkistojen tutkimukselle

Kesken Memornetin kesäkoulun saapui ilouutinen: Suomen Akatemia rahoittaa Turun yliopiston Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksen hanketta Kansallista menneisyyttä rakentamassa ja tulkitsemassa – suomalaiset arkistoinstituutiot vallan verkostoina ja muistin paikkoina. Vastuullisena johtajana on Kirsi Vainio-Korhonen. Erinomaista! Tuskin maltan odottaa tuloksia. Rahoituskausi on 2011 – 2015. Kulttuurihistoriallisesti suuntautuvalla arkistotutkimuksella näyttää olevan nostetta.

Kesäkoulussa oli koolla suurin piirtein sama porukka kuin aikaisempina vuosina. Ehkä siksi tunnelma oli intiimi, perhepiirin omainen. Maryanne Dever Newcastlen yliopistosta Australiassa oli onnekkaasti juuri kesäkoulun aikaan Suomessa muista syistä. Hänen toisen päivän keynote-esityksensä sopi erinomaisesti koulun teemoihin.

En yritä referoida esityksiä, koska en pystyisi tekemään niille oikeutta. Mieleen jäi esimerkiksi, miten Maryanne Dever puhui ”materiaalisesta lukutaidosta” (jos muistan käsitteen oikein). Kun Greta Garbon kirjeet Mercedes de Acostalle tulivat julkisiksi, lehdessä oli otsikko ”Garbon kirjeet eivät paljasta mitään”. Kuitenkin, jos katsotaan, millaisella pieteetillä de Acosta oli säilyttänyt ja järjestänyt kaiken Garboon liittyvän—mukaan luettuna kukkalähetysten tyhjät saatekortit—kyse oli selvästi rakkaussuhteesta.

Tutkija ei pysty ”lukemaan” tällaisia seikkoja, jollei hänellä ole arkiston välittämänä muutakin tietoa kuin aineisto itse. Materiaalinen lukutaito lienee sähköisessä ympäristössä käyttökelvoton. Vaikka arkistojen toiminta jatkuu, pelisäännöt muuttuvat.

Tarjolla oli rikkaampia näkökulmia arkiseen aherrukseen, mutta ilmeisesti ammattilaistemme elämä on muutenkin riittävän rikasta ja mielenkiintoista. Ainakaan kesäkoululaisten lisäksi paikalla ei ollut muita kuin muutama kuulija SKS:stä.

Mainokset
Kategoriat:Tilaisuudet, Tutkimus
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: