Etusivu > Ammattilaiset, Tutkimus, Yhteiskunta > Näkymättömästä näkyväiseksi

Näkymättömästä näkyväiseksi

Joku vuosi sitten minua haastettiin keskusteluun tutkijan tehtävästä. Tampereen yliopiston eräs toinen tutkija oli puhunut julkisuudessa tärkeänä pitämästään aiheesta ja valittanut, ettei sen tutkimukseen ole saatu resursseja. Keskustelukumppani ihmetteli, miksi tuo tutkija ei pidä turpaansa tukossa ja tee sitä tutkimusta—sehän kai on hänen työnsä.

Ymmärrän argumentin, mutta siinä katsotaan asiaa liian kapeasti. Tutkijan pitäisi nykymaailmassa ohessa myös kamppailla rahoituksesta ja luoda tutkijayhteisöä innostamalla uusia tulokkaita. Yhteiskunnallinen merkittävyys on yleensä yksi kriteeri tutkimusrahoituksesta päätettäessä. Merkittävyyttä on helpompi perustella, jos aihe on jollain tavalla ollut julkisuudessa. Uskottavuus on vähissä, jos väittää sellaisen alueen ongelmineen olevan yhteiskunnallisesti merkittävä, joista kukaan ei ole koskaan kuullutkaan.

Tästä päästäänkin asiakirjahallintaan. Se nimittäin on yhteiskunnallisesti näkymätön alue, ansiosta tai ansiotta. Yksi esimerkki: minulla on Googlessa joitain automaattihakuja päällä, ts. saan ilmoituksen sähköpostiin, kun nettiin ilmestyy sivu, jolla hakusana mainitaan. Yksi hakusanoista on ”arkistolaitos”. Mitä luulette, kuinka usein sana mainitaan netissä? Vastaus on: hyvin harvoin (sikäli kun Googlen mekaniikka toimii) ja lähes aina kysymyksessä on arkistolaitoksen blogi tai muu oma sivu. Kuitenkin, jos ajattelee sitä keskeistä roolia, jota esimerkiksi SÄHKE2:lla tavoitellaan kaikkien julkishallinnon tietojärjestelmien osalta, viittauksia laitokseen luulisi olevan netissä viljalti. Mutta eipä ole. Tietotekniikkaväki ei taida tietää, mikä heihin on iskenyt.

Veli-Matti Syrjö totesi jo vuonna 1994, että ammattikuntamme valtaominaisuuksiin eivät yleensä kuulu ulospäinsuuntautuneisuus ja mainosmiehen lahjat. Silti pointtini on se, että jos halutaan nostaa yhteiskunnallista tietoisuutta asiakirjahallinnasta, siihen tarvitaan jokaisen panosta, pienemmillä ja suuremmilla foorumeilla. Se ei voi olla yhden tai kahden ihmisen show. Ennen kaikkea tietysti toivoisi alan yhdistysten ja muiden keskeisten toimijoiden aktiivisuutta, nimenomaan ulospäin. Meillä on alalla kovasti se vika, että saarnaamme jo käännytetyille—kuten tässäkin kirjoituksessa.

Mainokset
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: