Etusivu > Asiakirjahallinto > Mitä voisimme oppia tästä

Mitä voisimme oppia tästä

Sanonnan mukaan ”miehelle, jolla on vasara, maailma näyttää naulalta”. Ei siis ihme, jos lehtiä lukiessa asiakirjahallinta välillä mieleen. Valviran sotkuissa näin on käynyt useampaan otteeseen. Väärennösten yhteys asiakirjahallintaan on sanomatta selvä, mutta huomiota kiinnitti myös Iltasanomien artikkeli, jossa venäläinen asiantuntija näytti tekevän todistukselle analyysin diplomatiikan keinoin: hän analysoi dokumentin rakenteen ja ulkoiset piirteet ja totesi sen niiden perusteella väärennökseksi. Ehkä valvoville virkamiehille pitäisi siis järjestää diplomatiikasta koulutusta? Ongelma tosin on, ettei meiltä oikein siihen löydy asiantuntemusta. Diplomatiikkaa on enemmän harrastettu isoissa maissa, joissa on todella vanhoja arkistoja ja asiakirjoja.

Verkkokurssilla on juuri menossa jakso, jossa käydään läpi AMSin laadintaa ja DIRKSin vaiheita. Meillä AMS-opas toteaa yksinkertaisesti ”arkistonmuodostussuunnitelmaa on muokattava ja ajantasaistettava, kun organisaation tehtävissä ja asiakirjakäytännöissä tapahtuu muutoksia ja kun uusia tietojärjestelmiä ja rekistereitä otetaan käyttöön”. DIRKSin näkökulmasta tämä on kapea-alaisesti ajateltu. Sen prosessikaavio alkaa vaiheesta, jossa katsotaan organisaation toimintaympäristön muutosta ja erilaisia organisaatioon kohdistuvia intressejä. Valviran tapauksessa tällainen analyysi olisi saattanut paljastaa seuraavaa:

  • Yhä suurempi osa lääkäreistä on ulkomailta, mikä vaikeuttaa valvontaa.
  • Paljastuneet valelääkärit ovat herättäneet kovasti huomiota.
  • Suuri yleisö ja toimittajat kysyvät, miten tämä on mahdollista.

Asiakirjahallinnan näkökulmasta johtopäätös olisi voinut olla, että valvontaprosessit on dokumentoitava erityisen huolellisesti. Tällaista tietoa voidaan tulla kysymään ja organisaatiota saatetaan syyttää tehtäviensä laiminlyönnistä.

Tämä tietysti kaikella sillä jälkiviisaudella, joka ihmiselle voidaan suoda.

DIRKSistä muuten alkoi juttusarja Failin viime numerossa.

Mainokset
Kategoriat:Asiakirjahallinto
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: