Etusivu > Julkaisut > Jos saa toivoa

Jos saa toivoa

Vanhoja ammattilehtiä lukiessa tulee monta ajatusta mieleen. Usein kaipaisi lukijalle esitettävää argumenttia, jota tarkasteltaisiin eri näkökulmista. Artikkeleissa on kyllä argumentteja, mutta faktoiksi naamioituna: ajatuksia ei perustella, niiden tueksi ei esitetä todisteita, mahdollisia vastaväitteitä ei käsitellä. Jokin yksinkertaisesti vain on hyvää (tai huonoa) tai sitten jotain on tapahtumassa. Lukijaa ei suostutella hyväksymään tätä. Häntä vain informoidaan.

Toinen merkillepantava seikka on jatkuvuuden puute. Asioita katoaa välillä näkyvistä. Työryhmä perustetaan, mutta sen työstä ei koskaan kerrota. Hyvä idea esitetään, mutta siitäkään ei kuulu kohta mitään.

Ajattelun puolivillaisuus ei ole tavatonta. Esimerkiksi yhdessä kirjoituksessa korostetaan ensin yhden asian olevan lähtökohta. Sitten todetaan toisen asian olevan tärkeä ja myös (edellisen vastakohta) olevan tärkeä. Lopuksi luetellaan kaikki muut vaikuttavat tekijät. Minkäänlaista analyysiä, asioiden suhteuttamista toisiinsa ja tarjolla oleviin menetelmiin, ei tapahdu.

Tässä voisi vetää kirjoittajia raa’an nokkaan, mutta se olisi vain ilkeää. Kyse on koko alan toimintakulttuurista. Tällaiseen on totuttu. Sitä saa, mitä tilaa. Toivottavasti alalle tulevat nuoret eivät tyydy siihen.

Mainokset
Kategoriat:Julkaisut
 1. Archivista
  maanantai 26.3.2012 19:14

  Tässä olet kyllä osunut naulan kantaan. Suhteellisen tuoreena asiakirjahallinnan asiantuntijana on välillä sormi suussa sen kanssa, ettei mihinkään tunnu löytyvän mallia, teoriaa tai edes ylöskirjoitettuja kokemuksia tai vertailua toimintatavoista ja kehittämismalleista. Välillä tuntuu, että pyörää keksitään uudestaan ja uudestaan vähän eri materiaaleista, vaikka kyseessä on se sama pyörä jokaisessa organisaatiossa. Toisaalta näissä hommissa joutuu olemaan niin monessa mukana, ettei aikaa ainakaan virka-ajan puitteissa löydy sille teoreettisemmalle kehittelylle, vaikka kiinnostusta olisikin. Toisaalta alalla olevien tuttavien kanssa kyllä tulee laitettua asiakirjahallintoa uusiksi viinilasin äärellä vähän väliä, joten ehkä ne näkökulmat ja analyysit sieltä nousevat lopulta.

  Yksi ehdotus alan kehittämiseksi olisi resurssien keskittäminen. Mihin näin pienessä maassa ja pienellä alalla tarvitaan esimerkiksi kolme yhdistystä? Saataisiinko yhteen hiileen puhaltamalla aikaiseksi myös käytännöllisteoreettista tutkimusta (joka ei jäisi puolitiehen) ja entistä laadukkaampia julkaisuja, apurahoja graduntekijöille ja tutkijoille?

  Blogisti ansaitsee kyllä ison kiitoksen näistä kirjoituksista ja keskustelunherättämisestä 🙂

 2. maanantai 26.3.2012 20:48

  Kiitos, kiitos – hauskaa, että edes jotkut lukevat näitä horinoita. Yhdistysten määrä saisi minustakin olla pienempi. Yksi, koko alaa eri muodoissaan edustava yhdistys olisi voimakkaampi toimija kuin lukuisat pienet. Ehkä siitä olisi jotain apua asioiden eteenpäin viemisessä.

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: