Etusivu > Arvonmääritys > Eettinen seulonta on pahasta

Eettinen seulonta on pahasta

Uusimmassa Tieteessä tapahtuu -lehdessä (3/2012) on Eljas Orrmanin kirjoitus Asiakirjojen seulonnasta ja julkisuudesta tutkimuksen edellytyksiä säätelevinä tekijöinä. Siinä tunnetaan huolta arkistolaitoksen mahdollisuuksista vaikuttaa henkilörekisterien säilymiseen.

”Eettinen seulonta”, siis ihmisten yksityisyyttä loukkaavien tietojen hävittäminen, on uhka tieteelliselle tutkimukselle. Vaikka itsetykönään jokainen meistä voi olla sitä mieltä, ettei ainakaan minun arkaluontoisia tietojani saa säilyttää ja antaa kenellekään luettavaksi, pitkällä aikavälillä asia näyttää toiselta. Orrmanin kirjoituksessa on mielenkiintoinen yksityiskohta: Svean hovioikeudessa toteutettiin radikaalia eettistä seulontaa jo 1860-luvulla hävittämällä hovioikeuden arkistosta hyvinkin vanhoja akteja, jotka koskivat ylhäisaatelin piirissä tapahtuneita perheskandaaleja. Kuinka moni on tänään sitä mieltä, että toimittiin hyvin?

Vaarana on myös se, että tällä tavoin ”suojatut” kärsivät itse. Esimerkki: sinulla on vaiva X, jota pidetään arkaluontoisena. Saat siihen hoitoa. Asiakirjat hävitetään ”eettisistä syistä”. Myöhemmin paljastuu, että hoidosta oli haittaa. Miten haet korvausta, kun tapahtumasta ei ole enää todisteita?

Minulle oli uusi ajatus, että ulkomailla ”ei liene aivan tavatonta, että viranomaisten asiakirjakokonaisuuksia, kuten akteja, dossiereita ja kokonaisia sarjojakin, voidaan tietoisesti ”saastuttaa” liittämällä niihin salassa pidettäviä asiakirjoja tai tietoja, jotta aineistojen salassapitoa voitaisiin lykätä yli lainsäädännön edellyttämän salassapitoajan pitkälle tulevaisuuteen”. Opin myös, että Max Engman kirjoitti liiallisen asiakirjajulkisuuden vaaroista Nya Argusissa jo v. 1981: asiakirjoja voidaan jättää laatimatta, jotta ne eivät tulisi julkisiksi.

Lehdessä oli myös kirjaesittelyni Blouinin ja Rosenbergin kirjasta ”Processing the past”. Siitäkin on ollut tässä blogissa.

Kaiken kaikkiaan ala sai tässä numerossa poikkeuksellisen paljon julkisuutta. Jussi Nuorteva on kirjoittanut lehdessä aikaisemmin tutkimuksen tiedonhallinnasta.

Mainokset
Kategoriat:Arvonmääritys
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: