Etusivu > Kansainvälisyys > Kaunis turhuus

Kaunis turhuus

Pohjoismaiset arkistopäivät ovat takana. Katsoin velvollisuudekseni osallistua tällä kertaa, kun ne järjestettiin näin lähellä, Hämeenlinnassa, vaikka muuten olen jättänyt päivät useamman kerran väliin. Seuraavan kerran lienen pohjoismaisilla arkistopäivillä sitten, kun ne taas järjestetään Suomessa, jos silloinkaan.

Miksi näin? Vastaan uudella kysymyksellä: miksi käyttää aikaa kultajyvien seulomiseen norjan- tai tanskankielisistä esityksistä, kun helpommin saatavilla on enemmän informaatiota kuin pystyy omaksumaan? Kielimuuri haittaa keskustelua myös ruotsiksi, koska kieltä ei aktiivisesti tarvitse käyttää missään muualla.

Pohjoismaisten arkistopäivien ajatus on kaunis, mutta panos-tuotos -suhde on liian huono. Ajasta on pulaa eikä sitä saa mistään lisää. Aikaisemmin tiedonhankinnan kustannukset olivat ehkä hyväksyttäviä, enää ei. Päivät ovat tällaisena vanhentunut konsepti: kallis, kaunis turhuus.

Käytäväkeskustelut olivat kyllä hyödyllisiä ja mukavia.

Mainokset
Kategoriat:Kansainvälisyys
  1. Alan Mies
    lauantai 26.5.2012 8:22

    Eipä Pohjoismaisilla arkistopäivillä oikeastaan ollut mitään, mistä päätearkistomaailman ulkopuolella työskentelevä asiakirjahallintoihminen olisi mitään kostunut. Ammatillinen anti ja hyöty oli mitätön. Joillekin on tietysti kiva tavata kavereita muista arkistolaitoksista.

  2. lauantai 26.5.2012 10:34

    Olivatko SABA-ohjelmistot teille entuudestaan tuttuja? En muuten ollut tiedonhallintaan liittyvissä sessioissa, mutta nämä herättivät käytevyydellään kyllä huomioni: http://www.sa.dk/content/dk/aflevering_til_arkiverne/aflevering_af_digitale_private_arkivalier/andre_saba-programmer SABAn avulla voi siis luoda SIPn ja sittemmin AIPin (PREMIS oli kyllä vielä kesken …) esim intranetistä tai (lähes) mistä tahansa tiedostokokoelmasta. Varsinkin html-puolella ratkaisu oli ihan erilainen kuin perinteinen WARC-haravointi. Selkeästi aidommin ”it-ajateltu”, mutta hieman mielenkiintoisesti SABAssa perusformaatti on tiff! Linkkien läpikäymiseen, konvertointiin, tiedostojen nimeämiseen yms oli ihan hyvältä näyttävät toiminnot.

  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: