Etusivu > Sekalaista > Kuka puolustaisi?

Kuka puolustaisi?

Minua kovasti miellyttää arkistolaitoksen nykyinen tapa nostaa asioita pöydälle. Jokin aika sitten Kansallisarkistossa oli tutkijatapaaminen, jossa arkistolaitoksen väki kävi keskustelua tutkijoiden kanssa mm. asiakirjojen arvonmäärityksestä. Nyt tapaamisen materiaali on tullut verkkoon. Esillä näyttää olleen joitain mielenkiintoisia ajatuksia, joskin PowerPoint-kalvojen one-linereita on vaikea tulkita. Toivottavasti joku kirjoittaa ajatukset vielä auki. Se olisi palvelus alan itseymmärrykselle ja kehitykselle.

Yksi puheenvuoro on kokonaan luettavissa. Se on dos. Tuija Hietaniemen kirjoitus Tutkimuksen jatkuvuuden edellytykset puntarissa: virka-aineistojen pysyvän säilytyksen kohtalonkysymyksiä. Siteeraan sitä:

”Viranomaistoiminnassa syntyvien lähdeaineistojen suunnitelmallinen arkistointi ei ole virastojen ydintehtävä ja jää siksi toiminnallisten prioriteettilistojen ulkopuolelle. Aktiiviajan tiedonhallinnassa pysyvällä säilytyksellä ei ole käytännössä mitään roolia, eikä siihen ole aihetta odottaa köyhtyviltä viranomaisilta voimavaroja. – – Mikään ei – – näytä siltä, että asiakirjahallinnon arvostus organisaatioissa olisi ainakaan kasvamassa, vaan siitä huolehtinevat tulevaisuudessa ulkoistetut pätkätyöläiset, joilla ei ole mitään konkreettista suhdetta käsittelemäänsä aineistoon. Intressinhaltijoiden joukko näyttää hupenevan liki olemattomaksi.”

Jos tulkitsen Hietaniemen kirjoitusta oikein, asiakirjahallinto ei palvele organisaatioiden ydintoimintoja. Siksi resurssien ollessa niukkoja siitä leikataan ja se, mitä on pakko tehdä, ulkoistetaan. Tutkijat ja suuri yleisö voisivat olla asiakirjojen syntymisestä kiinnostuneita, mutta nämä ryhmät ovat hiljaa. Kuten Hietaniemi toteaa, ”tutkijoiden arkistotietoisuus on heikko, pahimmillaan suorastaan olematon”. Kuka siis jää puolustamaan asiakirjoja ja asiakirjahallintoa organisaatioissa?

Mainokset
Kategoriat:Sekalaista
 1. keskiviikko 13.6.2012 18:48

  Apua …!

 2. Juha
  torstai 14.6.2012 11:59

  Tuossa Hietaniemen kirjoituksessa on kyllä perää, mutta siinä myös ulkoistetaan ongelma. Onhan ihan ymmärrettävää, että ydintehtävissä toimivien ihmisten ensisijaisena ajatuksena ei ole jättää tutkijoille hyviä arkistoja pengottaviksi, vaan he yrittävät tehdä oman työnsä niin hyvin kuin mahdollista. Se, että organisaatioissa ei arvosteta asiakirjahallintoa, johtuu mielestäni siitä, että asiakirjahallinnossa tai arkistossa työskentelevät ihmiset eivät ole pitäneet puoliaan ja tuoneet itseään esiin oikeissa paikoissa. Asiakirjahallinto on organisaation tukitoimi ja sen pitää olla mukana kehittämässä järjestelmiä ja toimintatapoja niin, että ”oikeat työt” on mahdollisimman helppo tehdä ja että arkistot muodostuvat ydintehtäviä tekevien näkökulmasta ilman ylimääräistä vaivaa. Arkistonhoitajan tehtäviä leikataan ja hänet siirretään syrjään jos hän pyörittelee vain kansioita omassa arkistossaan. Arkistosta pitää tulla rohkeasti ulos ja huomata, että maailman muuttuu ympärillä ja että muutokseen pitää vastata myös asiakirjahallinnon osalta.

 3. Juho Rännäli
  perjantai 29.6.2012 18:24

  Juhan kommentissa on paljon perää! Asiakirjahallinnan lähtökohtana tulee olla organisaation toimintoprosessien ja tiedonhallintatarpeiden tukeminen. Mikäli asiakirjahallinto tai arkistonhoitajat eivät toteuta tätä tavoitetta, heidät sivuutetaan. Mikäli päämääränä on tukea toimintaa, voi toivoa pääsevänsä esittelemään näkökulmaansa, tiedon tunnistamiseen, säilyttämiseen, todistusvoiman takaamiseen, elinkaaren hallintaa yms. liittyen. Pysyväissäilytyksen tulee olla toiminto, joka yhtenä vaatimuksena toteutetaan toiminnan ohessa. Kuten Juha toteaa, arkistoista tulisi nousta ylös tukemaan organisaation toimintaa. Jos se otetaan lähtökohdaksi, voitanee alkaa puhua records managementista ja information governancesta Suomessakin. Ennen kuin tämä tapahtuu toteutetaan meillä käytännön toiminnasta erillistä arkistonhoitoa, Jos professio ei tue oman organisaation toimintaa on turha ihmetellä, miksi sitä ei noteerata.

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: