Etusivu > Tiedonhaku > Arkistossa ei ole tästä mitään

Arkistossa ei ole tästä mitään

”Kansallisarkistossa on monta maanalaista kerrosta ja noin miljoona hyllykilometriä papereita, mutta ei mitään tästä kyseisestä tapahtumasta. Vaikea se oli uskoa, mutta tyhjin käsin lähdin ulos” , kirjoittaa eräs blogisti. Ehkä sitä ei pitäisikään uskoa.

Tiedonhaun tutkimuksen peruskäsitteitä ovat saanti ja tarkkuus. ”Saanti” kertoo kuinka suuri osa relevanteista dokumenteista onnistuttiin löytämään. ”Tarkkuus” siitä, kuinka paljon haaviin sattui myös epärelevantteja dokumentteja. Ideaalisesti saataisiin vain relevantit dokumentit eikä muuta. Käytännössä tarkkuus ja saanti lyövät toisiaan korvalle: jos saat vain relevanttia aineistoa (suuri tarkkuus), saat todennäköisesti vain osan relevanteista lähteistä (pieni saanti), ja päinvastoin.

Richard H. Lytle vertaili (v. 1980)  sisältöperusteista ja provenienssipohjaista hakua arkistossa. Hän totesi molempien toimivan huonosti. Molemmilla tavoilla löydettiin relevanttia aineistoa, mutta enimmäkseen eri dokumentteja. Lytle päätteli, että todennäköisesti aineistoa jäi aina löytymättä ja kumpikaan menetelmä ei ole kovin luotettava ja tehokas.

Kansallisarkiston  virallisissa todistuksissa  ei ole tavattu kategorisesti todeta, etteikö arkistossa voisi olla asiasta tietoa. Sen sijaan on sanottu  varovaisesti, ”ettei mitään ole etsittäessä löydetty”. Tätäkin on yleensä edeltänyt, ei pelkkä hakemistojen selailu tai päivystäjän kanssa keskustelu, vaan mahdollisten lähderyhmien käyminen konkreettisesti läpi. Samasta syystä maksullisista etsinnöistä velotetaan käytettyjen tuntien, ei tuloksen, mukaan: työtä täytyy tehdä, eikä voi tietää, johtaako se lopulta tulokseen.

Niinpä käyttäjien pitäisi suhtautua arkistohakuihin tietyllä skeptisyydellä. Tiedonhaku perinteisistä arkistoista on työlästä ja saanti on useimmiten epävarma. Jos löydät jotain, et voi olla täysin varma, että olet löytänyt kaiken. Jos et löydä mitään, jotain tietoa voi silti jossain olla.

Kategoriat:Tiedonhaku
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: