Etusivu > Ammattilaiset, Asiakirjahallinto, Koulutus > Terveisiä Potsdamista

Terveisiä Potsdamista

Kuva

Puhuin Fachhochschule Potsdamissa suomalaisesta asiakirjahallinnasta, sen erityispiirteistä (arkiston käsite, yhtenäinen professio, kirjaaminen, arkistolaitoksen vahva asema, AMSien avulla tapahtuva ennakkoseulonta) ja sähköisen asiakirjahallinnon visioista (Sähke1 ja Sähke2, yhteiset tehtäväluokitukset). Kirjaamisperinne on oikeastaan ainoa asia, joka on olemassa myös Saksassa. Muuten kuljemme eri latuja.

Yksi ulkomailla vaikeasti ymmärrettävä asia on AMSin luonne sekä asiakirjahallinnon että arkiston työvälineenä. Kun asiakirjahallinta on kaikkialla muualla enemmän tai vähemmän kahtia jakautunutta, ihmisten on ensikuulemalla vaikea ymmärtää sitä. Yhteiset tehtäväluokitukset saivat opiskelijoilta epäileviä kommentteja (”ei toimisi meillä, kunnat ovat niin erilaisia”). Ennakkoseulonnasta ei ole kuultukaan: arkisto päinvastoin haluaa organisaatiosta kaiken mahdollisen syynättäväksi itselleen. Suomalainen järjestelmä herätti kysymyksen, jääkö arkistonhoitajalle paljoakaan tekemistä.

Enemmän Potsdamin Fachhochschulesta seuraavassa Failissa. Kuva on ammattikorkeakoulun ruokalasta, joka on  jokseenkin värikkäästi koristettu.

Mainokset
  1. Sari Mäkinen
    torstai 8.5.2014 12:56

    Samanlaisia epäileviä kommentteja suomalaisessa ammattiyhteisössäkin on esitetty yhteisestä tehtäväluokituksesta. Onko kyse Suomen asiakirjahallinnan edistyksellisyydestä vai ainoastaan siitä, että yritetään käyttää vähän resurssit mahdollisimman tehokkaasti?

    Arkistonhoitajien tulevaa töiden puutetta on puhuttu kauan, mutta eipä sekään ole vielä toteutunut. Onpa kysytty sitäkin, että tarvitaanko digiarkistossa hoitajaa. Jonkun täytyy kai hoitaa tietopalvelua ja huolehtia muutenkin aineiston käytettävyydestä, oli sitten kyse pergamenteista tai biteistä.

  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: