Etusivu > Sekalaista > Huomio, katse sisältöihin päin!

Huomio, katse sisältöihin päin!

Kävelin Finna-konsortioryhmän kokoukseen Helsingin yliopiston Kaisaniemen kirjaston läpi ihastellen kirjaston vuosisataista käyttöliittymää: esillä oli uutuuskirjoja, jotka houkuttelivat selailemaan ja tarttumaan. Perillä kokouksessa kävi ilmi, että juuri selailumahdollisuuksien puute on Finnan ja Europeanan ongelma. Ratkaisuksi tarjottiin semanttista yhdenmukaisuutta, joka sallii eri muistiorganisaatioiden aineistojen yhdistämisen. Huomio siirtyy tästä näkökulmasta – sen on siirryttävä – sisältöihin. Pelkästään samaan paikkaan koottu data ei riitä. On jännittävää, että tiedon organisoinnin rooli korostuu tällä tavoin.

Minusta tähän ei ole riittävästi valmistauduttu. Arkistojen kuvailukäytännöt ovat tunnetusti aivan toisenlaisia kuin kirjastojen ja museoiden. Semanttista yhteensopivuutta on haettu yhteisten tehtäväluokitusten avulla asiakirjahallinnossa. Tällä tavalla on saavutettu jotain tuloksia, mutta vaikka menestys olisi täydellinenkin, se ei kulttuuriperinnön näkökulmasta riitä. Mikään tehtävien kuvailu ei tee arkistoaineistojen kuvailusta yhteiskäyttöisiä kirjasto- ja museoaineistojen kanssa. Se ei myöskään liitä nyt syntyviä aineistoja vanhempiin arkistoaineistoihin, jotka noudattavat usein ns. ABC-kaavaa. Jos asiaa katsotaan laajemmin kuin vain juuri nyt viranomaisissa syntyvien aineistojen näkökulmasta, tehtäväpohjaisuus on yhteiskäyttöisyyden umpikuja.

En näe muuta vaihtoehtoa kuin myös arkistoaineistojen sisältöjen kuvailun. Kontekstin kuvailua ei pidä hylätä, mutta sen rinnalle tarvitaan muitakin toimintatapoja. Muutos edellyttää ammattilaisten täydennyskoulutusta, mutta aineistomassojen ollessa suunnattomia sisällönkuvailu pitäisi uskoakin enemmän käyttäjille, joille annetaan siihen välineet. Yksikin sotapäiväkirjan lukija, joka tägittää aineistonsa paikoilla, nimillä ja tapahtumia kuvaavilla sanoilla, tekee jälkeentuleville suuren palveluksen: näiden ei tarvitse enää selata digiarkistossa loputonta määrää ”jaksoja”. Näistä pienistä puroista muodostuu ajan mittaan mahtava virta.

Mainokset
Aiheet:Sekalaista
 1. Olli Alm
  perjantai 20.3.2015 9:19

  Uudessa arkistokuvailun käsitemallissahan paikka ja tapahtuma (esim. ”kollaa” tai ”Tali-Ihantalan taistelu”) on linkitetty toimijaan, ei itse arkistoaineistoon. En tiedä aiheutuuko tästä sitten ongelmia sisällönkuvailun kannalta. Silloinhan ne tagit pitäisi laittaa toimijalle (esim. JR 34) eikä aineistolle (JR 34:n sotapäiväkirja).

  Tai sitten vaihtoehtoisesti syntyy rinnakkaisia tagiuniversumeita, joista osa liittyy aineistoihin, osa toimijoihin, osa paikkoihin, jne.

 2. maanantai 23.3.2015 8:37

  Heh, Helsingin yliopiston kirjaston etusivulla linkitetään muistutus ”Kirjauutuutemme ovat enimmäkseen e-kirjoja!” (http://blogs.helsinki.fi/librarynews/2015/02/09/kirjauutuutemme-ovat-enimmakseen-e-kirjoja/ ) Jutussa kerrotaan, että uutuuksia voi seurata erityisestä ja erillisestä BookNavigatorista, joka ei näköjään tarjoa syötteitä tai muita houkuttelevia tapoja seurata tarjontaa.

 1. torstai 26.3.2015 16:10

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: