Etusivu > Järjestäminen > Sisällönkuvailusta

Sisällönkuvailusta

Olli Alm tarttuu Elinkeinoelämän Keskusarkiston blogissa postaukseeni, jossa totesin tehtäväpohjaisuuden olevan kirjastojen ja museoiden näkökulmasta yhteiskäyttöisyyden umpikuja ja toteaa olevansa samaa mieltä. Hän kirjoittaa edelleen

Samalla olen huolestunut siitä, että tilanne ei tule seuraavien 15-20 vuoden aikana paranemaan, koska parhaillaan työstettävässä arkistokuvailun uudistuksessa tätä asiaa ei ole otettu riittävästi huomioon. Kuvailu-uudistus lähtee edelleen siitä oletuksesta, että arkistokuvailun tarkoitus on aineiston todistusvoimaisuuden säilyttäminen, ei löydettävyyden ja käytettävyyden edistäminen.

Tosin en ole mukana AHAA-hankkeen uuden yhteisen kuvailu- ja luettelointijärjestelmän kehittämisessä ja kuvailusääntöjen laatimisessa, mutta en täysin jaa tätä huolta. Arkistokuvailulla on omat lähtökohtansa. Käsitemallissa on huomioitu ”Aihe”-entiteettinä ja muitakin entiteettejä voidaan käyttää sisällön kuvailuun. Ehkä tulevat ratkaisut eivät tue sisällönkuvailua riittävästi, mutta puutteet ovat minusta silti enemmän mentaalisella puolella. Sisällönkuvailu on arkistojen toiminnassa yleensä ollut lapsipuolen asemassa verrattuna kontekstin kuvailuun, jota sitäkin on voinut olla vähän. Se pitäisi ottaa enemmän toiminnan fokukseen, ainakin tiedostaa sen tärkeys, kuten Elkassa ilmeisesti on tehty. Toinen minua huolestuttava asia on nyt syntyvän sähköisen viranomaisaineiston sisällönkuvailu, joka ei tunnu olevan tärkeä kysymys, vaikka muuten pyritään siihen, että aineisto saapuu päätearkistoon mahdollisimman kuvailtuna.

Mainokset
  1. Archivista
    torstai 9.4.2015 16:52

    Sivulauseesta heräsi kysymys: miten paljon erilaisissa asiakirjahallintaan liittyvissä työryhmissä ylipäänsä hyödynnetään alan tutkijoita ja viranomaismaailman ulkopuolisia asiantuntijoita? Ja jos ei hyödynnetä, niin miksi?

  1. Ei paluuviitteitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: