Etusivu > Sekalaista > Kunnanjohtaja nuhteli päättäjiä Pihtiputaalla

Kunnanjohtaja nuhteli päättäjiä Pihtiputaalla

Sanomalehti Keskisuomalainen uutisoi 10.2.2016 Pihtiputaan kunnanjohtaja Ari Kinnusen puuttumisesta kunnanvaltuutettujen Facebook-kirjoitteluun. Jutussa oli kysymys siitä, että kunnanjohtaja oli kehottanut kunnanvaltuutettuja harkitsemaan, mitä nämä kirjoittavat kunnan asioista kunnan maksamassa Facebookin Pihtipudas-ryhmässä. Kunnanjohtaja itse perusteli puuttumistaan kirjoitteluun muun muassa siksi, että faktat, kunnan ja kirjoittajien omat mielipiteet voivat mennä sekaisin, josta seuraa, että kunta joutuu lopulta selittämään kirjoittelua. Kinnusen puheenvuoro herätti keskustelua sananvapauden rajoittamisesta, mielipiteenvapauteen puuttumisesta sekä eettisistä näkökulmista. Jutussa viitattiin myös Jyväskylän yliopiston tutkimuskoordinaattori Heikki Kuutin näkemykseen, jonka mukaan kukaan ulkopuolinen ei saa määrittää tai kieltää kirjoittelua silloin kun kysymys on poliittisesta keskustelusta.

Olen täysin samaa mieltä siitä, että sananvapautta tai mielipiteenvapautta ei saa rajoittaa. Kuitenkin, jos tätä keskustelua lähestyy hieman laajemmasta näkökulmasta, tilanne ei ole enää niin mustavalkoinen. Ensinnäkin, kuntalaki velvoittaa kunnan tiedottamaan toiminnastaan ja käsiteltävänä olevista asioista kuntalaisille siten, että heillä on mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa päätöksentekoon. Verkkoviestinnässä on huolehdittava siitä ettei salassa pidettäviä tietoja viedä yleiseen tietoverkkoon, ja että yksityisyyden suoja henkilötietojen käsittelyssä toteutuu. Viestinnässä on käytettävä selkeää ja asiallista kieltä ja huomioitava kunnan eri asukasryhmien tarpeet. Ja edelleen kuntalaki velvoittaa, että asiakirjahallinnon järjestämisestä, asiakirjoista tai tiedon antamiseen perittävistä maksuista sekä viestinnän periaatteista on annettava tarkemmat määräykset hallintosäännössä.

Arkistolaki määrittää ne periaatteet, joiden mukaan kunnan tulee vastata toiminnassaan syntyvistä asiakirjoista sekä niiden käsittelystä ja arkistoinnista. Arkistolain 6 §:n mukaan arkistoon kuuluvat asiakirjat, jotka ovat saapuneet arkistonmuodostajalle sen tehtävien johdosta tai syntyneet arkistonmuodostajan toiminnan yhteydessä. Asiakirjalla tarkoitetaan tässä laissa kirjallista tai kuvallista esitystä taikka sellaista sähköisesti tai muulla vastaavalla tavalla aikaansaatua esitystä, joka on luettavissa, kuunneltavissa tai muutoin ymmärrettävissä teknisin apuvälinein. Ja edelleen 7 §:n mukaan arkistotoimen tehtävänä on varmistaa asiakirjojen käytettävyys ja säilyminen, huolehtia asiakirjoihin liittyvästä tietopalvelusta, määritellä asiakirjojen säilytysarvo ja hävittää tarpeeton aineisto.

Kunta on siten vastuussa kaikista asiakirjallisista tiedoistaan. Se mitä ymmärretään kuuluvaksi asiakirjallisiin tietoihin, ei aina ole selkeää. Pihtiputaan tapauksessa kysymys oli kunnan maksamasta Facebook-ryhmästä. Onkin aiheellista kysyä, luetaanko tällöin some-kirjoittelu osaksi kunnan tehtäviä ja lakisääteistä toimintaa, ja jos, missä määrin? Jos vastaus on kyllä, tällöin joudutaan ottamaan kantaa myös siihen, miten varmistetaan, että some-kirjoitukset päätyvät osaksi kunnan käsiteltäviä asioita, ja että niiden tietosisällöt säilyvät eheinä ja käytettävinä joko määräajan tai pysyvästi. Oma mielenkiintoinen kysymyksensä liittyy myös viestinnän ja asiakirjahallinnan periaatteiden osaamisen tasoon, työnjakoon sekä vastuisiin kuntien viestintään koulutettujen ammattilaisten ja valtuutettujen välillä. Edelleen voi pohtia, lisääkö kuntien paikoin ristiriitainen tiedottaminen todellista avoimuutta, ja onko tämä kaikki kansalaisen parhaaksi. Ainakin edellä kerrotuista näkökulmista tarkasteltuna kunnanjohtajan huolestuneisuus valtuutettujen some-kirjoittelusta on mielestäni perusteltua.

Mainokset
Aiheet:Sekalaista
  1. Ei komnentteja
  1. Ei paluuviitteitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: