Etusivu > Sekalaista > Riko kaavoja, kirjoita ja nauti!

Riko kaavoja, kirjoita ja nauti!

Arkistoalan pitkän linjan vaikuttaja, professori Richard J. Cox Pittsburgin yliopistosta, tarkastelee akateemista ja ammatillista kirjoittamista artikkelissaan Professional and Scholary Writing: Advice for Information Professionals and Academics. Artikkeli on luettavissa Journal of Information Science Theory and Practice –julkaisussa, numero 4/2015.

Cox kirjoittaa, että akateemista yhteisöä vaivaa usein samoihin vanhoihin kaavoihin kangistuminen. Kuvitellaan, että ammatillinen identiteetti ja arvostus on mahdollista rakentaa ainoastaan yhdellä tavalla – kirjoittamalla säännöllisesti, määrällisesti paljon ja kerran opitun sapluunan mukaisesti kansainvälisiin arvostettuihin julkaisuihin. Tämä on meille kaikille enemmän kuin tuttua – eikö totta?

Kirjoittaminen pitäisi Coxin mukaan nähdä kuitenkin laajemmasta perspektiivistä kuin ainoastaan tutkimusjulkaisujen tai väitöskirjatöiden kautta. Ne ovat tärkeitä silloin kun olemme valmistumassa tohtoreiksi, mutta ammatillisessa mielessä yhtä tärkeitä osa-alueita ovat erilaisten tarinoiden ja kirjojen kirjoittaminen sekä opettaminen. Yliopistoilla on tärkeä yhteiskunnallinen rooli ja sitä kautta myös vastuu, jonka vuoksi meidän tulisi kirjoittaa meille tärkeistä asioista selkeästi ja ymmärrettävästi, mahdollisimman laajalle yleisölle, hyödyntäen erilaisia kanavia. Valitettavasti tämä vastuunäkökulma usein hautautuu muiden, muka tärkeämpien asioiden alle.

Jokaisella on mahdollisuus luoda oma persoonallinen akateeminen ja ammatillinen polkunsa sekä kirjoitustyylinsä. Ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa tapaa toimia. Akateemisten yhteisöjen tulisikin julkaisumäärien sijaan kannustaa opiskelijoita olemaan sekä ammatillisissa valinnoissaan että kirjoittamisissaan ennakkoluulottomia, rohkeita ja luovia.

Miten sitten tullaan hyväksi kirjoittajaksi? Joskus heikkoina hetkinä tuntuu, että jotkut ovat suoraan syntyneet sellaisiksi. Se ei onneksi pidä kuitenkaan paikkansa. Kirjoittamiseen, kuten mihin tahansa taiteenlajiin, voi halutessaan harjaantua, ja siitä voi parhaimmillaan jopa nauttia. Cox tarjoaa artikkelinsa liitteenä joukon erilaisia kirjoittamista edesauttavia vinkkejä, joista seuraavassa on poimittu vain muutama esimerkki (ei tarkka suomennos).

  1. Opettele ottamaan vastaan kritiikkiä.
  2. Harjoittele, harjoittele, harjoittele. Kokeile, kokeile, kokeile.
  3. Unohda väitöskirja.
  4. Käytä yksinkertaista ja selkeää kieltä, mutta kehitä oma yksilöllinen tyyli.
  5. Määritä omat henkilökohtaiset tavoitteet ja mittarit menestyäksesi tutkimuksessa ja kirjoittamisessa.
  6. Lue sekä laajasti että syvällisesti ja jatka lukemista.

Artikkeli on kaikkinensa antoisaa ja mielenkiintoista luettavaa. Se antaa uskoa ja toivoa tulevaan, ja kannustaa tekemään rohkeasti omia valintoja. Lisäksi kirjoitusvinkeistä saa laadittua itselle huoneentaulun, jota voi silmäillä aina silloin tällöin. Etenkin sellaisina päivinä kun tuntuu, että mikään ei onnistu.

Mainokset
Aiheet:Sekalaista
  1. Ei komnentteja
  1. Ei paluuviitteitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: