Etusivu > Asiakirjahallinto, Riskit, Sekalaista, Yhteiskunta > Kadonneita potilasasiakirjoja ja hoitovirheitä!

Kadonneita potilasasiakirjoja ja hoitovirheitä!

Sanomalehti Keskisuomalainen uutisoi 21.4.2016 yksityisen röntgenpalveluyrityksen asiakirjahallinnan ja potilasturvallisuuden laiminlyönneistä otsikolla: ”Rintasyöpiä ei havaittu, potilastietoja katosi”.

Jutun mukaan Valvira on selvittänyt syksystä 2014 lukien yhteistyössä muiden viranomaisten ja terveydenhuollon organisaatioiden kanssa Suomen Radiologikeskus Oy:n toiminnassa ilmenneitä puutteita. Yritys on tehnyt seulontoja myös kunnille. Potilasturvallisuus on vaarantunut mm. siten, että radiologit ovat tulkinneet potilaiden röntgenkuvia virheellisesti. Kolme potilasta on tehnyt Valviralle yrityksen tekemistä syöpäseulonnoista kantelun ja yksi kantelu on tällä hetkellä käsittelyssä. Valvira on jo aiemmin antanut yritykselle kolme huomautusta hoitoon liittyvistä virheistä. Sitä voi tietysti pohtia, onko tämän kaltainen huomautusmenettely potilasturvallisuuden kannalta riittävää.

Asiakirjahallinnan näkökulmasta tapauksessa on mielenkiintoista, että vuosien 2013 ja 2014 aikana yritykseltä oli syystä tai toisesta kadonnut noin 3000 potilaan seulontakortit. Mielenkiintoista olisi tietää onko näiden kadonneiden seulontakorttien joukossa kuntien arkistointivastuulle kuuluvia potilastietoja. Valvira teki asiakirjojen katoamisesta vuosi sitten maaliskuussa poliisille tutkintapyynnön, mutta Länsi-Uudenmaan syyttäjävirasto lopetti heinäkuussa esitutkinnan vedoten siihen, ettei syyllistä saataisi lopulta selville. Lisäksi tutkinnan lopettamista perusteltiin kustannussyihin vedoten. Yrityksen toimitusjohtaja kieltäytyi kommentoimasta Valviran epäilyjä vedoten salassapitovelvollisuuteen.

Mitä tästä tarinasta on pääteltävissä? Onko kyse vain yksittäisestä tapauksesta vai onko tämä vain jäävuoren huippu? Entä mitä syyttäjäviraston toiminnasta pitäisi ajatella? Kertooko esitutkinnan lopettaminen siitä, että asiakirjojen katoamista ei nyt pidetä niin vallan vakavana asiana? Onko tämä kaikki ymmärrettävä lopulta siten, että potilasasiakirjoja saa hukata eikä siitä koidu kenellekään mitään seurauksia? Jos näin on, sittenhän yksityisillä toimijoilla ei ole jatkossakaan uusissa SOTE-järjestelyissä mitään pelättävää. Jos jotain tapahtuu, voi vain todeta, että rapatessa roiskuu. Niin ja hei – ainahan voi vedota salassapitovelvollisuuteen! Toivon kuitenkin hartaasti olevani väärässä.

 1. Mmm
  perjantai 22.4.2016 13:43

  Mielestäni Valviran pitäisi antaa ihan oikeita rangaistuksia.Nyt hoitajat tai lääkärit saavat tehdä ihan mitä lystäävät ilman minkäänlaisia seurauksia. Salassapito ei toimi vaan hoitajat ja lääkärit urkkivat ”ihan vaan uteliaisuudesta” tuttujen ja tutun tuttjen ja julkkisten potilastietoja, jotka sitten kertovat eteenpäin perheenjäsenilleen ja kavereilleen. Jos joku jää kiinni on rangaistuksena pari sataa sakkoja. Kun joku tekee hoitovirheen sanotaan vaan, että virheitä sattuu tai mikä pahempaa puolustetaan virheen tehnyttä työkaveria, että kaikki tehtiin oikein, vaikka esim. leikkausliina jäänyt potilaan sisään ja sen seurauksena potilas kuollut.

 2. Tuija Kautto
  perjantai 22.4.2016 14:40

  Valviralla ei ole toimivaltuuksia rangaistusten antamiseen. Rangaistusten antamisesta vastaavat tuomioistuimet.

  Uteliaisuus on kuulunut aina ihmisluonteeseen ja tuskinpa pääsemme siitä koskaan kokonaan eroon. Mutta oikealla ohjauksella ja koulutuksella sekä oikein mitoitetuilla valvontakeinoilla näitäkin asioita on organisaatioissa mahdollista edistää oikeaan suuntaan. Ja haluan uskoa kuitenkin niin, että suurin osa ihmisistä – olipa sitten kyseessä virkamies, hoitaja tai lääkäri – haluavat toimia oikein. Poikkeukset ovat aina poikkeuksia.

  Mutta kehitettävää tässä vielä varmasti on. Maailma ei ole siltä osin läheskään valmis.

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: