Etusivu > Ammattilaiset, Asiakirjahallinto, Lainsäädäntö > Tiedonhallinnan lainsäädännön uudistamisen kommentteja IV

Tiedonhallinnan lainsäädännön uudistamisen kommentteja IV

Esitetyt tiedonhallinnan lainsäädännön uudistamislinjaukset ovat asiakirjahallinnan nykyprofessiolle kokonaisuutena hyvin vahingollisia. Mikään edellä kommentoiduista asioista ei sinänsä ole kiveen hakattu: ne eivät ole pysyviä totuutuksia, joille ei ole vaihtoehtoa. Peruskäsitteitäkin voidaan käyttää aivan toisin, arvonmäärityskäytännöt voivat olla erilaisia, useimmissa muissa maissa ei ole arkistonmuodostussuunnitelmia, Kansallisarkiston asema voi olla heikko, asiakirjahallinnon ohjaus voi olla muualla kuin päätearkistossa. Kaikista näistä löytyy esimerkkejä muista maista, jos ei Pohjoismaista, niin kauempaa. Niissäkin elämä jatkuu.

Ongelma on se, että kaikki nämä asiat ovat muuttumassa kerralla, jos linjaukset menevät läpi. Silloin julkishallinnon asiakirjahallinnassa ollaan hyvin kaoottisessa tilanteessa, jossa vanhoja ”totuuksia” ei enää ole. Kaikki on pohdittava uudelleen, mukaan luettuna esimerkiksi koulutussisällöt. Se olisi minusta erittäin paha asia.

Linjaukset eivät paljasta, mikä tuleva uusi maailma oikein olisi. En usko, että sitä on kovin paljon mietitty, ja tuskinpa lainkaan nimenomaan asiakirjahallinnon näkökulmasta. Työryhmä ei näytä koko aluetta edes tunnistavan. Linjauksilla ilmeisesti pyritään korjaamaan jotain, mikä ei ole näkyvissä tekstissä. Professionaalisesti olisi pyrittävä minimoimaan vahingot, koska suuria muutoksia on joka tapauksessa tulossa.

En tiedä, pitääkö kukaan tätä professionaalista näkökulmaa esillä nyt ja varsinaisessa uuden lainsäädännön valmistelussa. Eri tahot, joilta lausuntoa on pyydetty (minulta ei), varmaankin kommentoivat työryhmäraporttia kukin omasta näkökulmastaan. Toivottavasti ammatilliset yhteisöt näkevät asian tärkeäksi ja yrittävät vaikuttaa. Professio on minusta ollut kaiken kehityksen suhteen liian passiivinen. On tyydytty siihen, mitä ylhäältä annetaan. Nyt olisi heräämisen paikka.

 1. Aulikki Pakanen
  lauantai 14.10.2017 20:18

  VM:n lausuntopyynnössä (on luettavissa Lausuntopalvelu.fi:ssä) todetaan: ”Myös muut kuin alla Jakelu-kohdassa mainitut tahot voivat antaa lausunnon.” Eli kuka tahansa asiasta kiinnostunut voi antaa lausunnon. Ja hienoahan olisi, että mahdollisimman erilaiset näkökulmat tulee lausuttua.

 2. Alan Mies
  maanantai 30.10.2017 12:48

  Olin eräässä tilaisuudessa kuulemassa, miten muuan ministeriön virkamies selitteli asiaa. Kauhistuneena kuuntelin. Työryhmässä on ollut näemmä muutama alan ammattilainen mukana, mutta heidän äänensä ei työryhmän raportissa oikein kuulu. Kaikkein järkyttyinen olen siitä, miten perusteellisen tietämättömästi alamme käsitteistö ja teoreettinen pohja murskataan. Arkistointi onkin nyt jotain ihan muuta, kuin mitä kukin meistä alan ammattilaisesta on oppinut. Ja pysyvä säilyttäminenkin on jotain muuta. Paasikiveä lainaten: tämä on hirmuista!

 3. Mikko Hyvärinen
  torstai 2.11.2017 11:38

  Saimme Liikearkistoyhdistyksessä tietoomme lausunnon aikataulurajan ymv. vasta pari päivää sitten. Henkilökohtaisesti katson myös surullisena raporttia ja pelonsekaisena odotan mitä tästä pahimmillaan seuraa. Ja kuten todettua, käsitteistöstä alkaen tuntuu, että raportti tuntuu käsittäneen arkistoinnin ja pitkäaikaissäilyttämisen suhteen täysin väärin koko tiedonhallinnan elinkaareen (ei ymmärretä kuinka monimuotoisesta ja jopa tapauskohtaisesta kokonaisuudesta on kyse). Kun alan sanasto ei ole edes hallussa, niin on vaikea hakemallakaan hakea raportille uskottavuutta arkistoinnin ja pitkäaikaissäilytyksen ammattilaisten näkökulmasta – ja siten koko asiakirjahallinnan näkökulmasta.

  • torstai 2.11.2017 11:47

   Näkökulmia voidaan varmaan tuoda esille vielä lakiluonnoksen tullessa julki, mutta aikaisempi vaikuttaminen olisi luultavasti tehokkaampaa.

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: