Etusivu > Kirjaaminen > Norjassa harkitaan kirjaamisesta luopumista

Norjassa harkitaan kirjaamisesta luopumista

Nyt kun arkistolain uudistus häämöttää Suomessa horisontissa tai ainakin juuri sen takana – koska sen kerrotaan jäävän seuraavalle hallituskaudelle – on hyvä katsoa, miten muualla lakia uudistetaan. Herbjørn Andresen Oslo Metropolitan -yliopistosta kertoi Norjan tilanteesta IRFD-verkoston kokouksessa tammikuussa. Norjassa uutta lakia on pohdittu työryhmässä, jossa myös arkistot olivat edustettuna.

Jos työryhmän ajatukset menevät läpi, luvassa on radikaaleja muutoksia. Nykylain puutteena on sähköisiin arkistoihin tulevan aineiston vähäisyys. Julkishallinnon ulkoistamat palvelut ovat tässä yksi ongelma. Uudessa ehdotuksessa arkistoinnista huolehtiminen ulotetaan kaikkiin julkishallinnon tehtäviin riippumatta siitä, minkälainen organisaatio siitä huolehtii. Lakiin tulee kevennetty versio ISO30300-standardista, joka velvoittaa toimijat aika ajoin analysoimaan syntyvät aineistot ja niiden käsittelyn.

Arvonmääritystä muutetaan myös. Ajatuksena on määritellä lain tasolla pieni määrä asiakirjatyyppejä, joiden säilyttäminen on pakollista. T. R. Schellenberg esitti jo vuonna 1956 ajatuksen, että organisaation tehtävät voidaan luokitella päämäärätehtäviin ja tukitehtäviin. Molemmissa syntyy asiakirjoja sekä tehtäessä päätöksiä toimintatavoista että sovellettaessa näitä linjauksia käytäntöön. Pakollisesti säilytettävät asiakirjatyypit kuuluisivat edelliseen ryhmään.

Myös kaiken sähköpostin säilyttäminen tulee ehdotuksen mukaan pakolliseksi. Se koskisi Andresenin kertoman mukaan vain joitain korkeimpia tehtäviä. Tässä ollaan päätymässä siis samaan ratkaisuun, jota noudatetaan myös Yhdysvaltain liittovaltion hallinnossa.

Yllättävintä on, että kirjaamisesta aiotaan luopua. Kirjaaminen ei enää takaa asiakirjojen autenttisuutta ja luotettavuutta. Käytäntö on köyhdyttänyt arkistoja. Mitä jää talteen riippuu kirjaajan tekemistä ratkaisuista. Kirjaamisen myötä syntyy sähköisiä asiakirjavihkoja, joihin useiden organisaatioiden vuorovaikutuksessa syntyvät aineistot hajautuvat. Nykyaikana sähköisillä aineistoilla olisi usein asiarekisteriä vastaavia metadatarakenteita, jotka katoavat vietäessä asiakirjat sähköisiin asiankäsittelyjärjestelmiin. Kuitenkin kirjaamisen tarkoitus on hallita asioita, ei asiakirjoja.

Andresen sanoi, ettei kirjaamisen poistaminen suinkaan ratkaise näitä ongelmia. Kirjaamisvaatimuksesta luominen vapauttaa kuitenkin kehittämään uusia ratkaisuja ja sopivampia järjestelmiä. Käsiteltävien asiakirjojen seuranta on tärkein peruste kirjaamiselle. Asiakirjajulkisuuden kannalta kirjaaminen on toimiva ratkaisu, muttei välttämätön. Samaan tulokseen voidaan päästä muillakin keinoin.

Konferenssin käytäväkeskustelussa tanskalaisetkin pitivät kirjaamista menneen ajan toimintona, vaikka sitä edelleen tehdään.

Norjalaismalli jättää avoimeksi, miten sitten pitäisi toimia. Työryhmän ehdotuksessa kysymysten ratkaiseminen on osa toiminnan ja järjestelmien suunnittelua, samaan tapaan kuin mitä GDPR edellyttää yksityisyyden suojaamiselta (”privacy by design”). Andresen arvioi, että tilanteessa on mahdollisuuksia ja uhkia. Toisaalta voidaan toteuttaa ennakkoluulottomasti uusia ideoita, mutta toisaalta tulos voi olla jäykän hierarkkisen rakenteen piilottaminen ongelmineen käyttäjäystävällisemmän rakenteen alle.

Norjalaissuunnitelmien luulisi herättävän ajatuksia. Suomen ja Norjan erot asiakirjahallinnassa ovat monissa suhteissa pienet. Meillä lienee samoja ongelmia, ehkä pätevät myös samat ratkaisut.

(Julk. Faili 1/2020, s. 4-5)

Kategoriat:Kirjaaminen
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: