Etusivu > Sekalaista > Kulttuuriperinnön markkina-arvo

Kulttuuriperinnön markkina-arvo

Kaisa Kyläkoski kirjoittaa Sukututkijan loppuvuosi-blogissaan kaupan olevista asiakirjoista. Myynnissä on mm. ”Vaasan ja Vaskiluodon suojeluskuntien alkuperäisiä asiakirjoja ja päiväkäskyjä” 40-50 kpl hintaan 300 euroa.

Tämä on mielenkiintoista, koska tätä kautta saadaan markkinahinta kulttuuriperinnölle. Yhden dokumentin hinta on noin viisi euroa. Suojeluskuntien asiakirjoja on entisessä Sota-arkistossa (nykyinen Kansallisarkiston Sörnäisten toimipiste) ehkä kaksi hyllykilometriä. Jos yhdellä senttimetrillä on 150 asiakirjaa, saadaan yhden metrin hinnaksi 75 000 euroa (100 cm x 150 asiakirjaa x 5 euroa). Koko aineiston markkina-arvo on tuo kerrottuna kahdella tuhannella, siis 150 miljoonaa. En uskalla edes laskea, mikä tulisi koko arkistolaitoksen asiakirjamassan (115 hkm) arvoksi. Ehkä arkiston ovella pitäisi olla aseistetut vartijat, amerikkalaiseen tapaan? Onko panssariholveihin panostettu riittävästi?

Tämä on tietysti leikkimielinen laskelma, koska hinta—mikä se liekin—perustuu kaupan olevien asiakirjojen vähäiseen määrään suhteessa kysyntään. Arkistoasiakirjat riittäisivät romahduttamaan hinnan lähelle nollaa, jos ne joskus olisivat kaupan.

Kategoriat:Sekalaista
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Jätä kommentti