Etusivu > Web2.0 > Arkistot 2.0

Arkistot 2.0

Adrianessa on Joy Palmerin kirjoitus Archives 2.0: If We Build It, Will They Come? ”Arkistot 2.0” on Palmerin mukaan enemmän mielentila kuin tekniikkaa. Kyse on kyllä Web 2.0 teknologioiden yhdistämisestä luetteloihin ja hakemistoihin ja informaation jakelusta eri kanavia pitkin, mutta ennen kaikkea se on uudenlaista asennoitumista, jossa keskeisiä ovat avoimuus, yhteistyö ja jakaminen.  Arkistot 2.0 on luetteloinnin ja arkistojen käytön demokratisointia: käyttäjien hyväksymistä tasa-arvoisiksi tiedontuottajiksi arkistoammattilaisten kanssa.

Esimerkkinä Arkistot 2.0:sta Palmer mainitsee Polar Bear Expedition Digital Collections -sivuston, jolla rekisteröityneet käyttäjät voivat kommentoida ja täydentää kokoelman ja arkistoyksiköiden kuvailutietoja.  Sivustossa on myös ”käyttäjät, jotka katsoivat tätä, klikkasivat myös…” -linkkejä. Suomalaisia sivusto saattaa kiinnostaa muutenkin, koska se sisältää materiaalia amerikkalaisten osallistumisesta Venäjän sisällissotaan 1918–1919 Arkangelin alueella.  Toinen esimerkki on brittien kansallisarkiston Wiki Your Archives.

Palmer näkee Arkistot 2.0  -muutoksessa ainakin kaksi vaikeutta. Ensiksikin se vaatii arkistoauktoriteettin ja käyttäjien välisen kuilun ylittämistä, mikä edellyttää arkistoilta asennemuutosta ja riskinottoa. Sopivalla markkinoinnilla käyttäjät kyllä tulevat mukaan palvelun ollessa valmis, jos kynnys osallistumiseen on riittävän matala, palvelu on helppokäyttöinen ja käyttäjä kokee osallistumisen mielekkääksi. Toinen ongelma on, miten perinteinen arkistojen kuvailu ja luettelointi on yhdistettävissä tähän uudenlaiseen vuorovaikutukseen.

Mainokset
Kategoriat:Web2.0
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: